– Det ligger helt i linje med vad vi föreslagit. Arbetslöshetsavgiften är djupt orättvis, säger Kommunals förbundskassör Anders Bergström.
  Arbetslöshetsavgiften infördes av den borgerliga regeringen efter maktskiftet 2006, och avgiften varierar från kassa till kassa beroende på hur hög arbetslösheten är i den branschen.
  Med slopandet av arbetslöshetsavgiften skulle a-kasseavgiften för Kommunals medlemmar sänkas till 87 kronor/månad. För den som enbart är medlem i a-kassan skulle den nya avgiften bli 105 kronor/månad. Avgiften är bland de lägsta av alla a-kasseavgifter.
  Förslaget presenterades av de fyra borgerliga partiledarna i Göteborg på måndagen (den 9 september), i ett så kallat jobbpaket, som kommer att ingå i den budgetpropositionen för nästa år som regeringen lägger fram i nästa vecka.

Sänkningen av avgiften, som kostar statskassan nära 2,8 miljarder kronor, är en sorts eftergift till fackförbunden för att man gått med på att avtala om särskilda ungdomslöner. För att skynda på den processen ytterligare föreslår regeringen att arbetsgivaravgiften sänks med cirka 1 000 kronor per månad för de arbetsgivare som anställer unga på så kallade yrkesintroduktionsavtal. Detta kan innebära att de avtal som Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting kommit överens om snart blir verklighet.
  – Det här är en sänkning för företagen för att premiera att anställa riktigt unga människor, säger centerledaren Annie Lööf i ett uttalande till nyhetsbyrån TT.

Ett tredje förslag i regeringens jobbpaket är en satsning på lärlingsutbildningar, som utbildningsminister Jan Björklund (FP) presenterat tidigare. Det handlar bland annat om att utgifter ska täckas för lärlingar under lärlingstiden, samt att stimulera till fler lärlingsutbildningar.
  Sammantaget avsätts 3,1 miljarder kronor, till jobbpaketet i nästa års budget, enligt regeringen.