Från sexmiljonersstaden Lahore till sömniga Ballingslöv utanför Hässleholm. Det är en skaplig resa de gör, familjen Persson från Pakistan. Persson? Ja, pappa Per är en rastlös bohem som lämnade Skåne och gav sig ut i världen för 40 år sedan. Nu vill han tillbaka. Inte för egen skull, utan för att döttrarna Zhara och Mia ska få leva i ett samhälle som ger dem möjlighet att forma sina egna öden.

Dokumentärfilmarna Åsa Blanck och Johan Palmgren följer Per, Shamim, Zhara och Mia i deras möte med det välmenande men fyrkantiga, byråkratiska och kalla Sverige. Det blir många skratt (”Till och med hundarna här följer reglerna!”), men också tårar. Tillvaron i Äta sova dö-land är tuffare än familjen har föreställt sig. De får inga jobb, och Pers lilla pension på 5 500 kronor i månaden räcker inte långt.

Familjen Persson i främmande land är en fin film. Åsa Blanck och Johan Palmgren är inga förnyare av dokumentärformen, men de har lyckats med det viktigaste. Att vinna förtroende från människorna de följer. Per, Shamim, Zhara och Mia öppnar sig fullständigt inför kamerorna, och när historien tar en oväntad vändning som gör att familjen splittras är det omöjligt att inte bli berörd.