Varför gör ni besök på bärföretagen?
  – Vi vill se så att allt går rätt till. Inventera lönerna gör vi den senare delen av augusti när de har hunnit plocka ett tag. Att vi startade lite tidigare nu beror på att det kom fram att ett företag lät plockarna köra med obesiktigade bilar. Så nu har vi skaffat en app från Fordonsregistret där vi kan göra stickkontroller på fordonen. Vi har avsatt dagar till en bra bit in i september. Då kan det krocka med älgjakten på vissa ställen så då måste vi se till att de har varselvästar och samarbeta med jaktlagen.

Pär Brännström, regionalt fackligt ombud på Kommunal Västerbotten.Per Brännström.
Foto: Beatrice Årebrand

Vad har ni sett hittills?
  – Vi har bara besökt två företag än så länge. Vi besöker anläggningarna där de bor och det är lite trångt kan man tycka, det blir lite logementliknande, men miljöinspektionen och brandmyndigheteten har ju godkänt det. Men vi har inte stött på något att anmärka på hittills, förutom det här med bilarna. De har villkor enligt avtal.

Har ni sett några tecken på att det ställs krav på att de ska plocka en viss mängd för att få lönen?
  – Nej, de hävdar bestämt att de får minimilönen. Och det är ju inte så att de bara har lönen på 19 000 oavsett hur mycket de plockar, utan ju mer de plockar desto mer tjänar de. En del företag har börjat sätta upp listor med namnen på varje plockare och hur mycket de har plockat varje dag så att de hela tiden har koll på hur mycket de har plockat och vad det ger i pengar, minus det de betalar per dag för boende, mat och bilar.

Informerar ni bärplockarna om Kommunal och att de kan vända sig till er om de får problem?
  – Ja, dels får de information från bärföretagen och så ser vi till att det finns information på plats på thailändska och har med oss material om det mot förmodan skulle saknas. Men vi får en känsla av att de har koll på det här med minimilönen och vet vad som gäller. Vi försöker ha med oss tolk. Vissa företag vill hellre själva stå för tolkarna men vi kommer fortsättningsvis försöka ha egna tolkar.