Prideparaden lockade i år över 50 000 deltagare och ungefär 600 000 åskådare. Många yrkesgrupper är representerade i paraden, liksom Kommunal och andra fackförbund. Räddningstjänsten har varit med sedan 2008 – med undantag för förra året. I lördags gick ett 40-tal personer från fem olika räddningstjänster med en brandbil i täten. Jan Tomtin har jobbat som brandman i 18 år men är numera brandinspektör på Farsta brandstation i södra Stockholm. Han har varit med och hjälpt till i tältet i Pride park flera år, som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tillsammans med räddningstjänsterna. I år var det premiär för att gå i tåget.
  – Jag har upplevt att det har varit lite dåligt med deltagare från vår sida så jag kände att jag ville ställa upp. Jag är själv hetero men jag tycker att det är viktigt att även heteros tar ställning i HBT-frågor. Jag har en son som är homosexuell så för mig var det en dubbel stolthet, säger Jan Tomtin.

Han gick med sina tre barn, som är 14, 23 och 25 år gamla – extra passande i år eftersom temat var familjen.
  – Det är så häftigt så det finns inte. Och vi är en tacksam yrkesgrupp, så fort vi kommer är det jubel. Och ibland stannade vi och sprutade ner publiken med vatten, det var ju så varmt. Det var ett roligt inslag, alla applåderade och skrek. När man kom in på Sergels torg kändes det som att man vunnit VM-guld, säger han.
  Jan Tomtin tycker att det finns mycket kvar att göra när det gäller HBTQ-frågor inom räddningstjänsten, och säger att det beror mycket på var man jobbar. I vissa grupper på stationerna finns det goda förutsättningar för att kunna vara öppen, medan andra har en mer konservativ stämning.
  – Kommer du som nybakad brandman, eller brandkvinna eller brandhen, så kan du få höra snack runt fikabordet som gör att du inte vågar gå ut med din läggning. Det kan vara trögt på vissa ställen, säger han.

De har haft mycket diskussioner och fått gå utbildning i HBTQ-frågor inom Storstockholms brandförsvar, och enligt Jan Tomtin finns det de som tycker att det fått för mycket fokus.
  – De säger att det varit lite för mycket om det där och kan vi inte lägga ner det där. De flesta säger att de inte har något emot det, men hur visar de det då? Det handlar ju om att visa det och ta ställning, säger Jan Tomtin.