Mona Sahlin.Mona Sahlin.

Socialdemokraternas förre partiledare, Mona Sahlin, deltog i Almedalen i ett seminarium om de högerextrema partierna som ökar allt mer i Europa.
  – Jag vill inte vara alarmistisk, men jag är djupt orolig över vad som håller på att hända, säger Mona Sahlin.
  För fyra år sedan var hon med och vände ryggen åt Sverigedemokraterna när de skulle tala i Almedalen.
  – I går var jag med och vände ryggen åt nazisterna i Svenskarnas parti. Deras paroll är ”Sverigedemokraterna vill minska invandringen, vi vill stoppa den”. Så längt har det gått, Sverigedemokraterna framställs som mer rumsrena därför att det finns ett ännu extremare parti. Vi befinner oss på ett farligt sluttande plan, säger hon.

Mona Sahlin sitter i styrelsen för Expo, en stiftelse som vill informera om främlingsfientlighet och rasism. Enligt henne kan inte den växande främlingsfientligheten enbart förklaras med den ekonomiska krisen i Europa.
  – Det finns de som oberoende av konjunktur tycker illa om judar, romer, muslimer och homosexuella. Men det allvarliga är att de får ökat stöd i kristider. Vi måste fråga oss varför de som då röstar på dessa partier inte längre har förtroende för de demokratiska partierna, som till exempel Socialdemokraterna, säger hon.

Mona Sahlin varnar för risken med att dessa partier blir allt mer lika varandra i jakten på mittenväljarna. Partierna riskerar att bli så utslätade att de högerextrema kan framställa sig som det enda riktiga alternativet.
Hon är självkritisk till att detta också skedde under hennes tid som partiledare.
–   Det var först de sista veckorna i senaste valrörelsen som vi i de rödgröna verkligen tog en konfrontation om sjukförsäkringen, säger hon.
  Mona Sahlin tycker att Stefan Löfven tydligt ska visa på skillnaderna mellan regeringens och Socialdemokraternas politik.
  – Jag har för egen del förtroende för Reinfeldt i hans avsky mot rasism och främlingsfientlighet. Men jag har inget förtroende för hans förmåga att bekämpa den genom att minska klyftorna och utanförskapet i vårt samhälle, säger hon.