Pussy Riot i Almedalen.Pussy Riot i Almedalen. 

Årets händelse, först Rebecka & Fiona och plötsligt gör Pussy Riot oväntad entre på seminarium om yttrandefrihet i regi av Folkets Hus & Parker o Civil Right defenders. Wow!

Pussy Riot som fängslats för sina aktiviteter pratar just nu för publiken i Öppna Almedalen om varför de använder Performance som ett sätt att protestera. Tolken översätter: Vi kämpar mot diskriminering på ett sätt som kan förstås av många människor. Konsten är det språk vi valt.

Två av Pussy Riots medlemmar sitter i fängelse i Ryssland för en aktion i Moskvas katedral. De talar väldigt tyst till tolken och berättar att situationen för dem inte har förbättrats utan förvärrats och det är en anledning till att de nu reser runt och berättar om sin kamp.

Pussy Riots två deltagare i Öppna Almedalen säger via tolken: Vi väjdar till alla att skriva brev och ge våra fängslade medlemmar stöd – att de inte glömts bort.

Straffet är ett sätt att försöka tysta oss. Domen och straffet syftar också till att visa andra artister i vårt hemland Ryssland var gränserna går.
Vad är Putin så rädd för, undrar någon: ”Han är rädd för fria människor”, därför försöker myndigheterna hindra medborgare att uttrycka sig och säga vad de tänker.”

Lika snabbt som de kom försvinner de från scenen. De tar en stor risk och får en applåd för sitt mod, innan DJ-duon Rebecka & Fiona kör igång ännu ett nummer för yttrandefriheten.