– Det visar på nonchalans i och med att ett politiskt ungdomsförbund återigen på högerkanten vill agera som strejkbrytare. Björklund borde ta sitt ungdomsförbund i örat och sätta dem i skolbänken för att lära dem hur den svenska modellen fungerar, säger Johan Ingelskog, chef för enheten arbetsrätt och kollektivavtal på Kommunals förbundskontor.

Förra veckan körde Fria Moderata Studentförbundet minibussar mellan Södersjukhuset och Karolinska Universitetssjukhuset i protest mot Kommunals strejk. När strejken går in på sin nionde dag och Bråvallafestivalen öppnar med 45 000 sålda biljetter kopierar LUF, Liberala Ungdomsförbundet, i Norrköping konceptet.
  Första turen gick 10.30 i dag och trafiken kommer att pågå så länge som det finns behov, enligt Alexander Höglund, ordförande för LUF Östergötland. Trafiken går från Resecentrum i Norrköping till festivalområdet.
  – Vi vill ge besökarna som kommer till Norrköping en bra start på deras upplevelse. Det är ingen protest mot strejken, säger Alexander Höglund.

Samtidigt som han poängterar att det inte är ett försök att blanda sig i konfliken kan han förstå att det kan uppfattas som ett nonchalant agerande mot de strejkande.
  Är det rimligt att ett politiskt ungdomsförbund agerar på det här sättet i en konflikt?
  – Vi blandar oss inte i konflikten. Vi skulle kunna ha gjort det här även om det inte varit strejk.
  Vad anser du om den svenska modellen?
  – Nu talar jag utifrån min egen person. Självklart ska chaufförer inom kollektivtrafiken ha humana villkor, det stödjer jag fullt ut och kommer alltid att göra. Där har jag inte konflikt alls med de kraven, jag tycker att det är lika omänskligt som många andra inom vänsterfalangen att man jobbar 13 timmar med oskäliga raster.

Alexander Höglund hänvisar till kontakter med Kommunals huvudskyddsombud som enligt Norrköpings Tidningar inte motsatt sig LUF:s minibuss. Ordförande i Kommunal Öst Maj Karlsson är dock kritisk:
  – Jag är inte förvånad, det är väl deras sätt att se på våra medlemmars arbetsvillkor. Det är ganska nonchalant.
  Kommunal vill inte kommentera om det kommer att vidtas åtgärder mot LUF:s buss.
  Tidigare har Kommunal avslagit en ansökan om att undanta spårvagnarna i Norrköping från strejken under Bråvallafestivalen. Arrangören har nu satt in en egen busslinje från Resecentrum till festivalområdet.
  – De har fått tag i extrabussar, man får köra från punkt A till B om man inte går in i linjetrafik. Det är inte strejkbryteri om de inte tillhör BUA, Bussarbetsgivarna. Vi har förståelse. Det är beklagligt att drabbar tredje man, det är inte Bråvallafestivalen som vi har konflikt med det är Bussarbetsgivarna, säger Maj Karlsson.