Nasser Adem går runt med en röd Vi tar fajten-jacka och en svart pärm i handen. Det är strejkvaktslistor där och det är inga problem att få folk att skriva upp sig.
  – Det känns bra att strejka eftersom de inte lyssnar på våra krav. Men det är inte vår vilja att strejka, det är arbetsgivaren som tvingar oss, säger Nasser.

Nasser Adem, busstrejkens första dag.Nasser Adem.

Han beskriver en arbetsvardag som hårdnat allt mer.
  – De skruvar och skruvar så mycket de kan. Tänk dig arbetsdagar som varar från 06 till 18 med en lång rast mitt i som man inte får betalt för. De som har små barn kan inte se sina barn. Allmänheten måste få veta hur dåliga arbetsvillkor vi har.
  Men det som verkligen förenar alla KA möter utanför Söderhallen i Stockholm, är kravet att all personal ska få följa med efter upphandling.
  – Man kan tvingas till provanställning trots att man jobbat 30-40 år som förare. Tänk dig själv! säger Nasser Adem.

Några meter bort står arbetsplatsombudet Leif Länghemmer. Det här är hans fjärde strejk om han räknar in den vilda strejken 1986.
  Leif var här till två i natt och på plats igen från sex i morse.
  Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund har varnat för att strejken kan bli lång. Orkar ni hålla ut?
  – Ja. Irritationen med arbetsgivaren växer snarare ju längre tid det tar och ju fler skambud vi får.

Minko Dimitrov, busstrejkens första dag.Minko Dimitrov.

Leifs kollega Minko Dimitrov är benhård:
  – Strejken ska fortgå tills de sätter sig ner och skriver under ett avtal där vartenda yrkande vi har ställt uppfylls. Vi backar inte.
  Över hela Stockholms län och i Umeå står en stor del av busstrafiken stilla till följd av strejken. Héctor Gatica skulle kört innerstadsbussen 55:an i dag.
  – Övergångsfrågan efter ny upphandling är det viktigaste kravet, säger han. Men lönen är viktig också. Det är mycket ansvar att köra buss inne i Stockholm. Fan, det är många bollar i luften: Trafikanter, taxibilar, byggbilar som står parkerade…

Hans arbetskamrat Abel Parra står bredvid honom och instämmer. Han har bara en invändning mot strejken.
  – Vi borde gjort det för längesen.