Anja Westberg.

– Därför att jag tror att vi alla oavsett vilket land du kommer ifrån eller vad du jobbar med, så måste vi försöka bekämpa de värsta formerna av barnarbete. Om vi alla hjälps åt så fixar vi det. Vi vill också uppmärksamma att det är en stor global konferens i Brasilien i oktober om barnarbete och vi vill att Sveriges regering skickar en delegation till Braslien.

Blir det ingen svensk delegation?
   – Det vet vi inte än. Men uppmärksammar vi det inte kanske det blir så Det är jätteviktigt att vi markerar mot barnarbete, även om det inte förekommer här.

Vad kan och borde Sverige göra mer?
   – Vi ska ställa krav på vad det är vi importerar, och vad vi handlar. Vi ska kämpa från fackligt håll för fria fackföreningar och att de kan förhandla fram bra avtal så att de vuxna kan leva på sin lön och att barnen inte ska behöva jobba. Sen gäller det att trycka på regeringarna i de länder där det förekommer barnarbete. I de flesta länder är det ändå lag på att barn inte får lov att jobba.

Vad kommer du själv att prata om i riksdagen?
   – Ett fall om ett barn från Burkina Faso som jobbar i en bomullsplantage. Och ett fall från Kirgizistan, där vårt globala fack har ett projekt tillsammans med tobakskonfederationen. Vi ger mikrolån till föräldrarna för att de ska kunna köpa en ko eller maskin eller någonting för att få bort barnen från fälten. Vi har lyckats få bort 2 000 barn från barnarbete.

Hur lever de 2 000 barnen i dag?
   – De går i skolan, de får inte vara på fälten. Skulle någon av dem som fått mikrolån ha sitt barn på fälten, så ryker allas lån. Det gör att man bevakar varandra. Det har varit ett jättelyckat projekt.

Vad hoppas du på för resultat i oktober vid den globala konferensen?
   – Att man tar ännu ett steg. Det blir den tredje konferensen i ämnet. Vi måste försöka få alla länder att ta tag i det här. Inte bara på papperet, utan att man följer det också. Det måste uppmärksammas mer. Vi måste sätta press på företagen som köper bomull eller vad det är för produkt, att de ska ställa krav på att det inte förekommer barnarbete därifrån de handlar.

Barnarbete

Enligt FN:s statistik finns det ungefär 215 miljoner barnarbetare i världen. Det motsvarar ungefär folkmängden i Europas två folkrikaste länder, Ryssland och Tyskland, tillsammans.
129 miljoner (60 procent) av dem är inom jordbruket. Även i gruvindustrin och i byggbranschen förekommer mycket barnarbete.