På Kommunals kongress i Folkets Hus i Stockholm döljer vita draperier Albin Amelins målning av storstrejken 1909 och Sven X:et Erikssons bild av förtrycket i Sydafrika. Det retar Ingvar Jordås, ombud från Stockholm:
  – Det är sådant som vi ska bli inspirerade av, det ska inte se ut som vilken kongress som helst. Vi är faktiskt en del av arbetarrörelsen och det ska vi inte skämmas för. Vi ska vara stolta, vi har ett kulturarv vi ska bära vidare.

Från talarstolen tar han Kommunal Stockholm som exempel och avdelningens representantskap.
  – Om man tittar till vänster brukar vi se Amelins tavla där de strejkande arbetarna tar fighten. Till höger brukar vi se en tavla med taggtråd, det visar kanske att det behövs för internationell solidaritet. Jag tycker att det finns anledning att vi ska få se de här tavlorna.
  Albin Amelin (1902-1975) är känd för sina arbetarmålningar, hans verk finns även på Kommunals förbundskontor på Hagagatan i Stockholm och han är representerad på Nationalmuseum, Moderna Muséet och en rad andra muséer.