Kommunals stora kulturpris på 150 000 kronor delades ut till filmaren Gabriela Pichler för hennes film ”Äta, sova, dö” redan för en månad sedan.
  I dag fick Gabriela Pichler möjlighet att tacka kongressombuden och hela Kommunal för priset:
  – Tusen, tusen tack! Det här ger mig tid och möjlighet att fortsätta skriva och jobba med film under en lång tid. Det gör att jag kan fortsätta fokusera på de historier som jag tycker är viktiga att berätta.
  Filmen kallas i motiveringen till priset för ”en modern arbetarskildring”.
  Ett hedersomnämnande går till författaren Sami Said för sin debutroman ”Väldigt sällan fin” som kallades för ”en roman om främlingskap i det stora kollektivet”.

Till flera av kulturprisen har vinnarna nominerats till priset av den egna avdelningen.
  Det gäller Kommunals demokrati- och solidaritetspris, Eldsjälspriset, Kämpepriset och Kommunalarnas kulturpris (där medlemmarna dessutom själva röstat fram vinnaren).

Eldsjälspriset går till Ulrika Ekman för hennes arbete med kultur i ”Dagliga verksamheten” där de spelar teater, gör tidning, målar tavlor och sjunger. De har också ett samarbete med estetiska programmet.
  Kommunals demokrati- och solidaritetspris delas i år mellan två personer: Ulla Lindberg för sitt engagemang för barn och unga flickor och kvinnor i Kenya. Och Britt Wireland Sorpola för sitt arbete och engagemang för barnen på ett barnhem i Rumänien.
  – Jag tror att alla människor kan göra gott, men att var och en måste hitta sin motivation och sitt sätt att hjälpa till, sade Ulla Lindberg när hon tog emot priset.

”Det här mina vänner är en person som lever kultur!” utbrast Annelie Nordström när hon presenterade Kämpepristagaren Susanne Lazar från Dalarna.
  – Du får priset för ditt unika grävprojekt kring hemtjänstens historia. Tillsammans skriver ni morgondagens historia! Och våra medlemmar behöver verkligen ta plats i morgondagens historieböcker.

Som KA tidigare berättat under dagen gick kommunalarnas eget Kulturpris till Krister Kronlid. Det är alltså det pris där alla medlemmar har haft möjlighet att vara med och rösta.