Alla kongressombud har varsin iPad där de kan läsa kongresshandlingar, skriva yrkanden, rösta och ge varandra applåder när det är befogat (ungefär som ”att gilla” på Facebook).
  Den som under kongressens första dag fick fler applåder än någon annan var Nicklas Gustafsson, skötare och sektionsordförande från Västerås.
  – Jag vann igår och ligger än så länge trea idag. Det är roligt! Jag är en riktig tävlingsmänniska, säger han.
  Han berättar att många applåder handlat om att andra ombud känt igen hans ansikte på den kongressdekor som finns utanför och inne i Folkets Hus.
  Detta är din första kongress. Hur är det och planerar du debut i talarstolen?
  – Det är omtumlande med alla intryck, men jäkligt intressant. Jag är engagerad i en motion om medlemskortet som jag menar riskerar att sätta folk i skuldfällan. Om någon annan går upp och säger det jag vill går jag inte upp – annars gör jag det.

Nicklas Gustafsson säger att han ”lever och andas Kommunal” och denna vecka gör han det mer än vanligt. Förutom att han har sin egen twitteradress (@nicklas_g) twittrar han under kongressen dessutom som @veckansarbetare (som LO håller i) och på @Kommunalombud (där alla ombud som vill kan twittra). Twitter kan kort beskrivas som en mikroblogg.
  För den som inte vet vad twitter är – berätta vad det används till?
  – På min privata twitter tycker jag till hela tiden, men som @veckansarbetare håller jag dem som följer den uppdaterade av vad som händer under kongressen, vad som avhandlas. Där har jag inga värderingar i inläggen utan skriver mer om besluten och om det är något ombud som argumenterar väl.

Nicklas Gustafsson, Kommunal.Nicklas Gustafsson bredvid kongressdekorens Nicklas Gustafsson.
Foto: Catarina Berglund