– Vad vi vet i dag är det inte några av våra medlemmar som är inblandade i de här sakerna, säger Tord Andersson, Kommunals huvudskyddsombud, Landstinget Gävleborg.
  Händelsen med den 16-åriga flyktingpojken som fått avslag på sin asylansökan och försökte ta sitt liv genom att hoppa från ett fönster cirka fem meter ovanför marken har fått stort uppmärksamhet i media. Detta sedan ambulanspersonalen uttalat sig rasistiskt.

Landstinget Gävleborg har nu utrett händelsen. Utredningen visar att en anställd ska ha stört polisens insats, en annan anställd ska ha nekat flyktingpojken ambulans och att en av dem ska ha hindrat en tredje anställd att hjälpa pojken. Två av dem togs ur tjänst. Utredaren pekar också på att det finns en speciell kultur inom ambulanssjukvården och att enskilda medarbetare är rädda för att gå till jobbet. På en rad punkter riktas kritik mot ambulanssjukvårdens rutiner.
  Men händelsen med flyktingpojken är inte den enda som media uppmärksammat. Tidigare har KA rapporterat om ambulanspersonal firade en kollegas svensexa med tre ambulanser med blåljus och sirener.  I april berättade Gefle Dagblad om hur en ambulans blev åtta minuter sen när den beordrats ut till en 10-årig flicka med misstänkt hjärnhinneinflammation. Skälet var att en ambulanssjuksköterska som skulle sluta för dagen väntade på avlösning.
  – Det här har fått vår landstingsdirektör att tillsätta en utredning om hur det ser ut. Man har tagit hjälp av företagshälsovården med att ställa frågor om den psykosociala arbetsmiljön, säger Tord Andersson.

Utifrån att det är frivilligt att delta har Kommunal sagt ja till utredningen, men också hävdat att utredningen inte bara bör ske i Gävle utan av ambulanssjukvården i hela landstinget.
  Tord Andersson är positiv till utredningen:
  – Ja, utifrån att man börjar uttrycka sig rasistiskt, det är inget vi som facklig organisation kan ställa oss bakom.
  Han misstänker att det finns problem med den psykosociala arbetsmiljön men vill avvakta utredningen.