Hur tar jag mig hit?
  Flyg finns från många orter i Sverige. Polska flygbolaget LOT flyger direkt till Warszawa från flera flygplatser runt om i Norden. SAS flyger via Köpenhamn, Finnair via Helsingfors och Norwegian via Oslo. Vill du ha bilen med dig kan du ta färja från Karlskrona, Ystad eller Nynäshamn.

Vad kostar det?
  Flygresor kostar runt 2 000 kronor tur och retur med alla flygskatter. Färjepriser varierar kraftigt efter säsong. Kolla med Polferries, Stenaline och Unity line vad de har för priser när du vill åka. Hotell går att hitta billigt när det finns erbjudanden. Att äta ute är billigare än i Sverige.

När ska jag åka?
  Från maj och till början av oktober är det ofta varmt och skönt, under juli augusti kan det ibland bli så varmt som 35 grader.

Hur tar jag mig runt?
  Det är lätt att åka kollektivt, det finns både buss, spårvagn och tunnelbana. Du kan använda samma biljetter för alla tre. Det är också billigt att åka taxi.

Höjdpunkter
  Warszawa är Chopins födelsestad. Staden är känd för fina utomhuskonserter i parker och på gårdar under sommarmånaderna.
Tycker du om modern konst och lite alternativa affärer måste du ta en tur till Praga-området på andra sidan floden Wisla från centrala Warszawa. Ett område som varit förfallen slum men tagits över av konstnärer. Missa inte den gamla vodkafabriken Koneser som nu är ett kulturcenter.
Är du historieintresserad får du inte missa museet om Warszawaupproret. Här får du en bra inblick i vad som hände i Europa under andra världskriget. Hemsida (http://www.1944.wp.pl/). Du ska också ta en promenad eller guidad tur i området som var judiskt ghetto. (http://www.jewishmuseum.org.pl/).
Sevärd och mysig är också Gamla stan.

Shopping
  Gillar du att shoppa så är Warszawa en stad för dig. Här finns alla märken som finns i Sverige och mycket mer. Pris­erna är generellt billigare. Det finns många stora gallerior. Vill du riktigt fynda så är det till någon av marknaderna du ska till.

Bästa maten
  Piroger är något av Polens tapas. Det finns piroger i alla möjliga former. Fyllda med kött, frukt eller god syrlig färskost. Polska charkuterier är också värda att pröva. När det gäller kakor och efterrätter ska du passa på att pröva sernik till kaffet, det är en sorts ostkaka. Håll också utkik efter makowiec en traditionell kaka fylld med vallmofrö.

Att tänka på
  Många polacker kan inte engelska, de som kan är ofta de yngre Warszawaborna.