Hon hade inte heller planerat att bli grisskötare. Charlotte är den enda av de tre djurskötarna på grisgården i skånska Klagstorp som gick naturbruk på gymnasiet. Men hon gick inriktning djurvårdare och hoppades på en framtid inom djursjukvården. Där är det stor konkurrens om jobben.
  – Jag tog grisjobb i väntan på annat och sedan var jag fast.
Nu vill hon absolut fortsätta jobba med grisar. Hon säger att flertalet av hennes klasskamrater inte jobbar med djur över huvud taget. Jobb finns i lantbruket men det vill de inte ha, säger hon.
  Charlotte sitter bestämt på en suggas rygg. Hon ska ”låtsas” vara en galt. Bredvid står Sandra med en kateter i handen och suggans underliv suger upp spermierna från den.

Alexandra Mårtensson och Sandra Håkansson gick inte naturbruksprogrammet, men Alexandra är uppvuxen på en gård och det kändes naturligt att leta jobb på sajten ”Gröna jobb”. I framtiden vill hon plugga vidare till lantmästare. Sandra jobbade i butik efter gymnasiet men ville göra något annat. Eftersom hon alltid gillat djur och att vara utomhus, gick hon KY-utbildningen Lantbruk basår. En del blev chockade eftersom lantarbete var ett oväntat val i hennes bekantskapskrets. Grisskötarna berättar att folk ofta har förutfattade meningar om deras arbete.
  – Det är inget glammigt jobb. Det är skitigt och grisarna luktar illa, säger Sandra. Min familj undrade vad jag gör här i åtta timmar, för folk tror att man bara matar och sopar skit. Men här är tusentals individer och vi kastrerar, inseminerar och tar hand om sjuka djur.

Det innebär ofta att medicinera grisarna, men svarar de inte på behandlingen måste grisskötarna ibland avliva djur.
  – Folk rynkar lite på näsan när man säger att man är grisskötare, säger Charlotte medan hon stannar till vid en box och drar bort fosterhinnan som fastnat om huvudet på en nyfödd kulting.
  Hon är trött på att övertyga folk om att jobbet är kul, så numera suckar hon mest när hon möts av en sådan reaktion.
  – Man byter inte jobb för att någon annan ska tycka att man har ett kul jobb, tillägger Sandra. Jag ville göra något roligt.
  Gårdens chef Mattias Espert säger att lantbrukarna är för dåliga arbetsgivare och har svårt att få personal att stanna kvar. Det är stor cirkulation på djurskötare.
  Djurskötarna här uppskattar dock att de har kollegor och en närvarande och engagerad chef.