– Det är lite olika. Vid en del skolor är de anställda med i andra fackförbund så där är det inga bekymmer, säger Astrid Norderfeldt, personalansvarig på utbildningsförvaltningen i Stockholm, där skolkökspersonal och skolvaktmästare är varslade om strejk från och med måndag i nästa vecka.

Samtidigt har fackförbundet Vision och Lärarförbundet, på Kommunals begäran, förklarat att man är neutrala vid en eventuell konflikt. Och enligt Kommunal får därmed inte heller någon annan anställd, oavsett facklig tillhörighet, gå in och utföra arbetsuppgiften.
  Men vem ska öppna en skola om vaktmästaren är uttagen i strejk?
  – Det får i så fall arbetsgivaren göra, säger Elisabeth Haug, avtalsansvarig ombudsman för Kommunal i Stockholms län.
  Och vem är arbetsgivaren?
  – Det är en tolkningsfråga om det är rektorerna eller politikerna. Vi hade samma diskussioner 2003.
  Det var då för 10 år sen som Kommunal senast var ute i konflikt på kommun- och landstingssidan. Och politiker låste upp både skolor och soptippar, med facklig kritik som följd.

Kommunalarbetaren har varit i kontakt med sex olika kommuner där vaktmästare och skolkökspersonal varslats om strejk. På flera håll är det automatlås på skolorna, till exempel Sandviken och Kristinehamn. I Hallsberg saknar några skolor automatlås och där tänker politikerna agera vaktmästare.
  – Det är den planeringen vi har, säger Inger Hellqvist, personalchef i kommunen.
  I Köping får vi ungefär samma svar.
  – Det blir väl rektorn eller någon politiker som får öppna. De kommer i alla fall vara öppna, det är det besked jag har fått, säger kommunikationschef Ulf Svansbo.
  I Fagersta kommer skolorna vara öppna, enligt kommunens egen hemsida.
  – Jag har ingen aning om hur de tänkt lösa det, säger Ulrika Heydeck på Kommunals sektion i Fagersta.

När det gäller skolmaten och förskolematen har flera kommuner gått ut med information att föräldrarna måste skicka med lunchlåda till barnen. Däremot kommer frukost och mellanmål att serveras enligt flera av dem vi talat med.
  – Det har inte med matlagning att göra så det kan vi fortsätta att tillhandahålla, säger Hallsbergs personalchef Inger Hellqvist.
  I Stockholm är det än så länge oklart vad som gäller, flera skolor har till exempel lagt ut skolmaten på entreprenad.
  – Vi har 120 grundskolor och 40 gymnasieskolor och det ser väldigt olika ut. Men vi håller på och sammanställer en lista som möjligen blir klar under dagen, säger Astrid Norderfeldt vid utbildningsförvaltningen.
  Sammanlagt berörs cirka 50 kommuner av den eventuella konflikten på skolområdet. Om man räknar in förskolan också, så är det ännu fler kommuner som berörs.

Kommunal har varslat om strejk för knappt 9 000 medlemmar från olika yrkesgrupper i sammanlagt 100 kommuner, 17 landsting och i sex kommunala bolag, från och med natten till måndag 29 april. Konflikten bryter ut om de pågående medlingsförhandlingarna inte leder till en överenskommelse. En annan möjlighet är att stridåtgärderna skjuts upp.