Inga Smedman och Charina Lundholm har båda sjukdomar med svår värk som gjort att de inte kunnat arbeta på flera år. I början av året skrev KA om att Försäkringskassan trots det varken gett dem rätt till sjukpenning eller sjukersättning. Båda har överklagat avslagen med hjälp av LO-TCO Rättsskydd och det har lönat sig. I förra veckan kom glädjande domslut.

Charina Lundholm har av Förvaltningsrätten fått rätt till hel sjukpenning för ett år och tre månader från 1 oktober 2012. Hon hade också överklagat FKs avslag på sjukersättning men där fick hon inte rätt. Försäkringskassan har under hösten 2012 gjort det lättare för vissa grupper att få sjukersättning och LO-TCO Rättskydd valde att lämna in en ny ansökan om det för henne. Det visade sig vara ett smart drag. I fredags fattades beslutet som ger henne hel sjukersättning från och med 1 juli 2012. För Charina som varit helt utan inkomster i flera år är det ett välkommet besked.
  – Jag kan börja leva igen nu. Jag kan klara mig själv och min sambo kan använda sina pengar till annat än mina mediciner och läkarbesök. Det ger lite livsglädje fast värken är kvar, säger Charina Lundholm.

Inga Smedman fick av Kammarrätten rätt till sjukpenning under en period för två månader 2010. En dom som enligt hennes jurist öppnar för att hon kan få ut sjukpenning för en längre tid.
  – Men jag tar inte ut någon glädje i förskott. Inte innan jag har pengarna på kontot. Man har blivit lite vingklippt av alla turer, säger Inga Smedman.
  Inga hoppas att domarna ska ge andra kraft.
  – Det går faktiskt att få rätt. Jag hoppas att andra som inte är så envisa som jag ska se det här och få kraft att kämpa för sina rättigheter, säger hon.

Rättshjälp

Alla medlemmar i Kommunal kan ansöka om rättshjälp via facket.
På förbundsnivå avgörs vilka fall som går vidare till juristerna på LO-TCO Rättsskydd.
För att få hjälp måste man ha en rimlig chans att vinna målet.
Facket betalar rättegångskostnaderna för den som får hjälpen.