Det är tillsvidareanställd personal som får möjlighet att studera för att få undersköterskeutbildning. De första är redan igång och projektet håller på till och med 2014. Sammanlagt får 75 personer möjlighet att utbilda sig.
  – Innan kurserna startar görs en kartläggning där man ser över vad den enskilde behöver validera, berättar Malin Björgum.

Hon menar att det viktigt att se vilken chans det är att få möjlighet till utbildning utan att själv behöva ta lån. Även om några som arbetat länge tycker att det känns märkligt att behöva sätta sig på skolbänken.
  – Kommunen har sagt att all tillsvidareanställd personal ska ha utbildning och vi är ju långtifrån där även efter den här satsningen. Timvikarier som i förlängningen blir inlasade saknar ofta utbildning så problematiken lär återkomma. Men det är viktigt att ta fram det positiva. Många har ju studielån för att de läst till undersköterskor så det här är ju en jättemöjlighet.

Valideringen ser olika ut beroende på förkunskaper och erfarenhet. Varje avklarad kurs ger en viss mängd poäng som tas ut i form av ledighet från arbetet.
  – Man förlorar ingenting förutom ob-tillägg, så det är nattpersonalen som får lite mindre ersättning eftersom ob:n försvinner.
  Projektet genomförs med hjälp av projektpengar från EU med nationell och offentlig medfinansiering. Sammantaget har projektet fått ett stöd på knappt 5,2 miljoner kronor. Därtill har Oxelösunds kommun avsatt pengar för vikariekostnader.