Vid en konferens som anordnades av Lantbrukets arbetsmiljökommitté (LAMK) delade Kommunals ordförande Annelie Nordström ut priset till arbetsgivaren Andreas Wiklund och hans företag Stora Tollby trädgård. Gården odlar grönsaker och huvudsakligen potatis.

Vid prisutdelningen träffar KA kommunalarna Magnus Ahlgren och Peter Bjersander som jobbar på gården. De tycker att deras chef är värd de 30 000 kronor som priset innebär.
  De framhåller att säkerheten på gården är mycket bra. I motiveringen till priset nämns arbetsrotation och en platt organisation som faktorer som minskar stress på arbetsplatsen. Magnus Ahlgren håller med.
  – Andreas (chefen) sitter och äter med oss kanske tre gånger om dagen så det finns kommunikation hela tiden. Om det är några problem så löser det sig alltid då.

Det är Kommunal tillsammans med SLA (Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet) och LRF (Lantbrukarnas riksförbund) som delar ut priset för fjärde året i rad till en arbetsgivare som gjort något särskilt för sina anställdas arbetsmiljö. Årets pris handlar om stresshantering. Kommunals ombudsman Anja Westberg är vice ordförande i LAMK.
  – Det sker jättemycket arbetsplatsolyckor i lantbruket, också dödsolyckor, som vi inte vet varför de sker. Och då antar vi att det kan bero på stress. Det är så farliga miljöer man arbetar i. Om det inte är stress, så förstår jag inte varför någon skulle stoppa ner handen i en tröska med skruvar som är i rörelse, det är sådant som har hänt.

Arbetsgivaren Andreas Wiklund säger att han inte direkt har satsat särskilt på stresshantering, men säger att han är noga med att maskiner lagas direkt och att han i förväg sätter in vikarier när det kommer vara mycket jobb på gården. Prispengarna ska på något vis användas för de anställda, säger han.

Lantbrukets arbetsmiljökommitté

Lantbrukets arbetsmiljökommitté (LAMK) består av organisationer som Kommunal, Lantbrukarnas riksförbund (LRF), Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet (SLA), Arbetsmiljöverket, Svensk mjölk och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).