För över tio år sedan fattade Socialdemokraterna ett kongressbeslut om att införa en lag om rätt till heltid. Det var 2001. Inte mycket har hänt sedan dess.
  Partiets nuvarande ordförande Stefan Löfven vill inte utlova ett skarpt lagförslag om S skulle sitta i en regering efter valet nästa år.
  Han säger som partiet sagt i alla år, han ”utesluter inte lagstiftning”. Men han vill att parterna ska komma överens avtalsvägen. I en intervju med KA i förra veckan (se länk) sade han:
  – Det bästa är om parterna tar detta i huvudavtalsförhandlingar. Svenskt Näringsliv diskuterar nu med PTK och tanken är att LO ska in i ett liknande samtal med Svenskt Näringsliv.

Det här får Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund att bli irriterad. För det första för att Kommunal har försökt driva heltidsfrågan avtalsvägen länge, utan resultat.
  – Vi vet att det inte fungerar. Och när Stefan Löfven säger att parterna bör komma överens om heltid i huvudavtalsförhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv är problemet att alla Kommunals medlemmar som är anställda av kommuner och landsting inte omfattas av huvudavtalet. Kommunal förhandlar med SKL, så vi blir inte hjälpta av en sådan lösning, säger Lenita Granlund.
  Hon menar att det krävs lagstiftning och att det krävs lagstiftning nu.
  – Det är den väg man måste gå om något ska hända. Man kanske ska börja med lagstiftning inom offentlig sektor. Det går inte att som S prata om heltidsfrågan och sedan inte agera. Vi har prövat avtalsvägen och den går inte.

Bara 12 procent av Sveriges kommuner erbjuder heltid eller planerar att göra det under 2013. Det visade en undersökning som SVT presenterade i december. I de kommuner som styrs av de rödgröna erbjöd 14 procent av kommunerna heltid. I tolv av de kommuner som Socialdemokraterna styr helt på egen hand fanns inga planer på att införa heltid.