Nyheter

Nytt avtal för ungdomar

2013-02-28
Ungdomar ska nu kunna jobba i vård och omsorg med 75 procent av lägstalön. Resten av tiden ska ägnas åt studier. Det har Kommunal och Sveriges kommuner och landsting (SKL) nu skrivit ett avtal om.
— Det här är en bättre väg för unga att komma in i vården än som det ser ut i dag, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.
Läs mer

Löfven: Jag har inte backat om heltid

2013-02-28
Stefan Löfven avvisar att han skulle ha backat i frågan om att lagstifta om heltid. Däremot säger han att det i första hand är en fråga för fack och arbetsgivare och han hoppas att den ska komma upp i huvudavtalsförhandlingar mellan LO och Svenskt Näringsliv. Socialdemokraterna vill dessutom ålägga de S-styrda kommunerna att införa heltid.
Läs mer

Carema lämnar hemtjänsten

2013-02-28
Vårdföretagen lämnar nu hemtjänsten på löpande band på grund av kommunernas ersättningsnivåer. Carema Care lägger ner sin verksamhet i Järfälla, Hässelby-Vällingby-Bromma, Eslöv, Vellinge och Lund.
— Det är jättesvårt att förena en säker vård med de ersättningar vi har, säger Margaretha Eriksson, regionschef på Carema Care.
Läs mer

Arriva: ”Vi behöver extern hjälp”

2013-02-28
Arbetsmiljöverket kräver att Arriva nu tar in hjälp utifrån för att hantera problemen på Råstagaraget norr om Stockholm.
— Vi måste ha hit en person som är bra på det här, som är bra på att lösa konflikter, säger företagets nytillsatta arbetsmiljöchef.
Samtidigt säger det varnade huvudskyddsombudet Reza Forghani att Arriva har lyckats knäcka honom.
Läs mer

Socialstyrelsen får förklara i riksdagen

2013-02-27
Vänsterpartiet kräver att Socialstyrelsen kommer till riksdagen för att förklara sig. Socialdemokraterna och Moderaternas ledamöter i socialutskottet riktar däremot ingen kritik mot tillsynen.
– Men om det finns kommuner som fuskat med åtgärderna utgår jag ifrån att Socialstyrelsen återkommer dit, säger Anders W Jonsson (C).
Läs mer

Kommunal säger upp avtal med Skåne

2013-02-27
Kommunal går efter Vårdförbundets linje och säger även de upp samverkansavtalet med Region Skåne.
— Vi får läsa om strukturförändringar i tidningen eller höra det via medlemmar innan det varit uppe på samverkan, säger Marianne Petterson, regionalt fackligt ombud till Vårdfokus.
Läs mer

Arbetsliv

De slåss för sin yrkesstolthet

2013-02-28
De har varit stolta över sina jobb. De har vetat att de har städat bra. Men nu ska deras arbete läggas ut privat och allt har vänts över ända.
I Skåne driver ett tjugotal lokalvårdare en ojämn kamp för sitt yrkes status.
Läs mer

Psykisk ohälsa gör chefer osäkra

2013-02-28
Allt fler är positiva till personer med psykisk ohälsa. Det visar en undersökning som organisationen Hjärnkoll har gjort. Men många arbetsgivare upplever stor osäkerhet kring psykisk ohälsa bland anställda.
Läs mer

Mat

Värmande nudelsoppa!

2013-02-28
Efter skidturen eller efter jobbet är en värmande soppa gott. Basen är en kryddig buljong med lövbiff och mycket grönsaker. Soppan hälls sedan över nudlarna direkt i tallriken.
Läs mer

Liv tycker/ledare

Räkna inkomster inte reallöner!

2013-02-28
Reallönerna i Sverige har ökat med två procent, berättar Medlingsinstitutet i sin senaste rapport. Men bakom detta genomsnitt finns en annan verklighet: av osäkrare villkor, vinst- och bonusfest och ett system som varken skapar jobb eller trygghet.
Läs mer

Debatt

Öka tryggheten vid bussupphandlingar

2013-02-27
Det måste bli slut på den ständiga otryggheten vid upphandlingar. I årets avtalsrörelse kräver Kommunal en garanterad rätt till övergång vid upphandling till en ny arbetsgivare.
Det skriver Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare inför de kommande avtalsförhandlingen för busstrafiken.
Läs mer

Vårdföretagarna: Kampretorik utan svar

2013-02-28
Kommunals lokala företrädare för Koppargården svarar inte på min fråga, skriver Vårdföretagarnas näringspolitiske chef i replik till Kommunals ordförande för Hässelby-Vällingby.
Läs mer