– Det har ju varit en väldigt turbulent och jobbig tid för personalen. Särskilt ett av boendena har bytt huvudman flera gånger de senaste åren. När Rödakorshemmet tog över tvingades de dra ner på heltidstjänsterna eftersom man inte har haft råd, berättar Michael Wallenberg, regionalfackligt ombud.

Röda Korset driver två äldreboenden i Sverige, båda i Stockholm. Det är S:t Erik på Kungsholmen och Kattrumpstullen på Östermalm, men nu byter båda ägare eftersom Stiftelsen Rödakorshemmet har valt att inte förlänga sina avtal. Ersättningen från Stockholms stad är för låg för att man ska kunna ge en tillräckligt god omsorg, menar man.
  – Egentligen baserar det sig på ett system som inte fungerar, säger Mirja Räihä (S), fackligt/politiskt ansvarig på Kommunal.
  Hon är mycket kritisk till hur ersättningarna beräknas till de olika verksamheterna. Det finns tre nivåer av bistånd där dem som är sjukast ger mest pengar, trots att det kanske är de som är piggast och mest aktiva som kräver mest resurser, menar hon.
  – Det blir utföraren som sitter i skiten – man klarar inte av verksamheten och stiftelsen tvingas lägga till egna pengar, säger Mirja Räihä, som också sitter i äldrenämnden.

Hon har skrivit en motion om att ersättningen borde baseras på antalet vårdplatser istället för vilken nivå brukarna bedöms till, något som nu de styrande politikerna nu också verkar planera för. Till Dagens Nyheter säger äldreborgarrådet Joakim Larsson (M) att ett förslag på nytt system kommer före sommaren och att huvudtesen är att det bara ska finnas en ersättningsnivå.
  Mirja Räihä riktar ingen kritik mot Röda korset, utan menar att problemet ligger i systemet och hos styrande politiker. Hon är orolig att systemet öppnar upp för oseriösa aktörer.
  – Stiftelsen har kunnat stå för kvalitet. Jag begriper inte hur andra ska klara av det, om de dessutom ska ha ett vinstintresse. Kanske går det om man inte har kollektivavtal, struntar i att följa regler och har en massa deltids- och visstidsanställda. Det går absolut inte om man ska följa regler och lagar. Det är de som verkligen vill bedriva bra vård som drabbas; snart har vi bara bovar och banditer kvar, säger en upprörd Mirja Räihä oroligt.

Också personalen är orolig över vem som nu ska ta över verksamheten. Men man har blivit lovade en verksamhetsövergång. Rödakorshemmets styrelseordförande, Marie Pernebring, säger i ett pressmeddelande att de anställda kommer att få arbeta kvar i verksamheten, men med en ny aktör.
  Vem som tar över verksamheten är ännu inte bestämt. På måndag ska kommunfullmäktige ta beslut om att nya upphandlingar ska göras.