Alltid är det hjälten som hyllas – i böcker, filmer, i ”verkliga livet” – och i TV-spel. I Disneys nya animerade film tröttnar skurken Röjar-Ralf, som egentligen inte är särskilt ond, på att vara den som alla hatar. När hans spel fyller 30 år men han inte blir bjuden på festen så bestämmer han sig för att bli hjälte. Lyckas han få en hjälte-medalj så lovas han en takvåning i lägenheten där alla andra, som tillhör samma spel som han, bor.

Trött på att bo på sin soptipp beger sig så Ralf i väg, ut i spelhallen, som liknas vid en tunnelbanestation i filmen. Ganska snart lyckas han ta sin medalj, men resan är inte slut där. Medaljen blir stulen av den lilla tjejen Vanilja som lämnar in den i potten i ett racinglopp. Nu måste Ralf och Vanilja vinna loppet för att Ralf ska återfå medaljen, men det finns ett problem – Vanilja är en bugg så får hon egentligen inte delta i loppet, eftersom någonting är fel i hennes kod.

Detta är en trevlig film. Innovativ filmidé. Kvicka repliker. Intressant story. Charmiga karaktärer. Träffsäker humor. Vacker sensmoral. Filmen innehåller många ingredienser för en riktigt god filmupplevelse, men den faller en bit innan mållinjen och lyckas inte helt komma ikapp. Flytet i berättelsen om den onda(?) skurken som vill bli god hjälte saknas lite för ofta. Men alla som någon gång har spelat TV-spel borde uppskatta filmens träffande skildring av TV-spelsvärlden.
  De humoristiska referenserna är kvicka och ofta klockrena, vilket gör att både TV-spelsnördar men även mindre frekventa ”TV-spelare” kan hitta många anledningar till att se filmen. Kanske är den däremot stundtals något obegriplig för dem som inte känner till så mycket om spelvärlden, även om den, som så många andra barnfilmer, har ett väldigt genomtänkt budskap.