– Det är vanligt med handeksem inom vården, men det är ingen som för statistik, så vi vet inte om problemet ökar, men vi tycker oss se att handskproblemen blir vanligare, berättar Magnus Lindberg, professor vid Hudkliniken på Universitetssjukhuset Örebro.

Det är främst eksem på händerna som kan bli ett problem för dem som använder handskar ofta, eftersom handskar ökar belastningen på händerna. På 90-talet gav Folkhälsoinstitutet ut en rapport om problemen med latexhandskar, men numera används framför allt handskar av syntetgummi, ett material som ger en annan typ av problem. Nu tycker man sig alltså se ökade problem i samband med handskanvändande.
  – Frågan är om det verkligen är en reell ökning eller om det bara är fler som söker för problemen. Vi ska diskutera om vi tror att det finns en ökning – kanske bör man göra en kartläggning – och vad man i så fall ska göra för att åtgärda problemet, säger Magnus Lindberg.

I början av mars anordnar Universitetssjukhuset Örebro ett seminarium där frågan om handskproblem inom vården ska diskuteras. Seminariet vänder sig bland annat till personer som arbetar inom hudvård och arbetsmiljö, men också andra som är intresserade av problemställningen.
  – För dem som drabbas av handeksem så blir det svårt – de kan ju inte jobba, menar Magnus Lindberg.