– De lokala skyddsombuden har gjort ett jättebra jobb. De har ju arbetat för detta i flera år, säger Kommunals Ann Georgsson som är glad över Arbetsmiljöverkets beslut.
  Sedan tidigare försåg två stadsdelar personalen inom hemtjänsten med arbetskläder – men i övriga sex tvingades personalen själva ordna lämplig klädsel. Kommunal försökte, avtalsvägen, att få kommunen att tillhandahålla arbetskläder inom samtliga stadsdelar, men utan att lyckas.

 Ann Georgsson, Kommunal.Ann Georgsson.

Åtta skyddsombud inom hemtjänsten i Malmö gjorde så i somras en anmälan till Arbetsmiljöverket. Enligt Malmö kommuns hygienföreskrifter för vård och omsorg ska kläder som används i omsorgsarbetet ha korta ärmar, bytas varje dag, eller oftare vid behov, samt kunna tvättas i 60 grader. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att det genomförs, enligt skyddsombuden; det behöver säkerställas att kläderna tvättas och då behöver de också finnas på arbetsplatsen.
  Och Arbetsmiljöverket gick alltså på Kommunals linje. Senast 15 maj ska Malmö kommun tillhandahålla arbetskläder åt all personal i hemtjänsten, annars riskerar man ett vite på 400 000 kronor.

Enligt lag är arbetsgivaren skyldig att tillhandahålla de anställda skyddskläder, men det är nödvändigtvis inte samma sak som arbetskläder, utan det kan gälla exempelvis handskar och förkläden som används vid särskilda sysslor.
  – Man fastslog att smittspridning finns generellt inom hemtjänsten, inte bara vid vissa sysslor. Man hanterar ju ofta kroppsvätskor och smitta är dessutom mer frekvent inom sådan omsorg, menar Ann Georgsson.
  I beslutet från Arbetsmiljöverket står att Malmö stad ska ”säkerställa god hygien i nära kontakt med vård- och omsorgstagare genom att kortärmade arbetskläder alltid används, arbetskläderna endast används på arbetsplatsen, det finns ombyte i de fall arbetskläderna blivit smutsiga eller våta, att tvätt av arbetskläder sker i minst 60 grader, samt att arbetsgivaren ansvarar för tvätt av arbetskläder.”

Ett liknande beslut togs i våras om Leksands hemtjänst, där kommunen också hotades med vite om kommunen inte följde Arbetsmiljöverkets föreläggande om införande av arbetskläder. I hela landet pågår sedan i somras liknande processer sedan Kommunal beslutade att göra en nationell offensiv.
  – Ingenting är avgjort, men vi kommer inte att nöja oss förrän det blir så i hela landet, säger Ann Georgsson.