Det började som en mer eller mindre galen idé från den då nyss tillträdde chefredaktören Mikael Nestius på Dagens Medicin. Att avgöra hur olika sjukhus står sig i en jämförelse kan vara en vansklig sak och ge olika resultat beroende på vilka kriterier som används och ur vems utgångspunkt bedömningen görs.
  Men nu är det gjort – bästa sjukhusen är korade – och resultatet blev som följer: till bästa universitetssjukhus utsågs Universitetssjukhuset i Linköping, Länssjukhuset Ryhov i Jönköping rankades som bästa mellanstora sjukhus och Oskarshamn kom högst upp bland de mindre.

Bland de största sjukhusen rankades alltså Universitetssjukhuset i Linköping överlägset högst i sammanräkningen av ”poängen”.  Just i kategorierna ortopedi, intensivvård och kärlkirurgi (hals) är man bäst bland universitetssjukhusen. Vårddirektör vid Linköpings universitetssjukhus, Tommy Skau, tror dock inte att det blir fråga om någon prestige eller avundsjuka från de andra universitetssjukhusen.
  – Jag tror att det här kommer att uppfattas som en sporre av alla, säger han till Dagens Medicin.
  På beskedet om att Oskarshamns sjukhus, det minsta i Kalmar län, fått utmärkelsen som bästa sjukhus bland de mindre, blir sjukhuschef Bibi Hidén känslosam.
  – Är det sant? Jag börjar nästan gråta, så lycklig blir jag. Jag vet att det alltid finns de som opponerar sig mot sådana här jämförelser men jag är fruktansvärt stolt över detta och det arbete vår personal gör, berättar hon för Dagens Medicin.

En stor del av materialet som Dagens Medicin har använt sig av består av rapporterna Öppna jämförelser, där Sveriges Kommuner och Landsting har sammanställt resultat utifrån indikatorer på en verksamhets resultat och dess använda resurser.  Utifrån dessa kriterier har sedan tidningen rankat de olika sjukhusen i förhållande till övriga sjukhus i samma storlek. Slutligen har också de olika kriterierna rankats, så att störst hänsyn har tagits till den medicinska vården. Även exempelvis patientbemötande och hygien har tagits med i beräkningen, men inte med lika stor tyngd.
  Vilka är då Sveriges sämsta sjukhus? Det vill Dagens Medicin inte avslöja – åtminstone inte i år. Istället väljer man att fokusera på det positiva, skriver tidningen.

Dagens Medicins ranking 

Bästa universitetssjukhus:
1.
Universitetssjukhuset i Linköping
2. Sahlgrenska universitetssjukhuset (Göteborg)
3. Akademiska sjukhuset (Uppsala)

Bästa mellanstora sjukhus:
1. Länssjukhuset Ryhov (Jönköping)
2. Sunderby sjukhus (mellan Luleå och Boden)
3. Vrinnevisjukhuset i Norrköping

Bästa mindre sjukhus:
1. Oskarshamns sjukhus
2. Bollnäs sjukhus
3. Lasarettet i Motala