Med en DN-artikel och en hearing i Kulturhuset slog LO på trumman för sin med spänning emotsedda rapport om hur de tänker sig ett vinstförbud i välfärden. Och med sina förslag om mer resurser, bemannings- och utbildningsavtal , öppenhet och insyn, avskaffande av valfrihetsobligatoriet LOV (viktiga frågor från Kommunals egen rapport), certifiering av företag, samt samhällsbolag för ickevinstprincip lyckades de få alla förbunden att ställa sig bakom rapporten. Och att få såväl Vårdföretagarna, Almega och tankesmedjan Timbro att slå bakut och häftigt protestera, trots att det inte finns något egentligt vinstförbud i förslaget, vilket Kommunals ordförande Annelie Nordström framhåller i en intervju härintill.

Dagens tillåtande välfärdsmodell har nått vägs ände. Endast marknadsliberalerna på Timbro och SvD behåller skygglapparna och vill inte erkänna att teorierna om marknadsfrihet och kundval inte funkar i vård-skola-omsorg. Det konstaterade Aftonbladets chefredaktör Karin Pettersson som deltog i en debatt runt LO:s förslag om vinster i välfärden på Kulturhuset. Hon vill inte ha vinstförbud men fick instämmande nickar i dessa delar från Dala-Demokratens mer kategoriska förbudsförespråkare chefredaktör Göran Greider. Båda är S-märkta och båda gillade de delar av förslaget som handlar om regler för bemanning och utbildning, eftersom personalen är det enda som kan sparas bort om man ska tjäna pengar på den mjuka välfärdssektorn. Greider tyckte dock att det fanns mer att hämta i Vänsterpartiets variant på förslaget. Han talar också om vinst eller ickevinst i ett mer moralfilosofiskt perspektiv, bygger vi verkligen ett samhälle för att det ska tillåtas exploatera våra skattepengar? En viktig fråga. Och Karin Pettersson undrade vad vi vunnit om man bara kan konstatera att privat vård inte är mycket sämre än offentlig. Vart leder det?

Gissningsvis är det ytterst få av LO-medlemmarna som delar Timbros och de övriga näringslivsintressenas motvilja mot vinstbegränsningar. Och att det blir upp till politikerna att ta beslut i kommuner och landsting gör ju också det valet ännu mer avgörande – och det blir svårt för vårdföretagarlobbyn att mobilisera massorna däremot. Men artiklarna om alla vårdjobb som kommer att försvinna har redan börjat dyka upp – liksom politiska utspel om de många småföretagare som nu måste lägga ner sina verksamheter. Snarare borde deras möjligheter stärkas – idag är det ju jättarnas dominans som är det största hotet mot branschens entreprenörer, åtminstone om man ska tro regeringen, som till och med tillsatt en utredning för att komma tillrätta med problemet.

Som Ekots politiska kommentator Thomas Ramberg konstaterade i P1 i morse har S och LO aldrig lyckats exploatera den folkliga skepsisen mot välfärdsvinster. Inte heller V har gjort det med sitt förslag. Nu blev LO-förslaget en sorts kompromiss mellan Socialdemokraternas regelpaket utan vinstförbud, Kommunals skarpa bemanningskrav och resurskrav, och IF Metalls motstånd mot ett nej till vinst. Det står ändå på egna ben och borde med sina alternativ bli ett inspirerande inspel i en samhällsdebatt som inte bara borde handla om hur utan också om varför.