Den svenska filmvåren ser lovande ut. Fem dokumentärfilmer och 14 spelfilmer (varav en barnfilm) har premiär. Även om ”crimevågen” fortsätter så är det dokumentärerna som sticker ut.

Filmen ”Frihet bakom galler” blir sannolikt ett unikt tillfälle att få en bild av hur livet ser ut i ett afghanskt kvinnofängelse. Regissörerna Maryam Ebrahimi och Nima Sarvestani följer kvinnorna och deras barn – 42 kvinnor och 35 barn lever i de fyra rum som utgör kvinnornas avdelning på fängelset.
  Kvinnornas brott och skälet till deras fängelsevistelse är ofta att de har rymt ifrån sina män.
  – Jag tror att den värsta platsen för kvinnor är i Afghanistan, och fängelset är ännu värre. Så det är den värsta platsen på jorden, säger Nima Sarvestani.
  ”Frihet bakom galler” har premiär 19 april.

Klipp från ”Frihet bakom galler”:


Det nya klassamhället
, de stora bonusarna, utslagningen och privatiseringarna sätts under lupp i Stefan Jarls nya dokumentär ”Godheten. Om förlusten av det gemensamma”.
  Utgångspunkten för ”Godheten” är Olof Palmes tal ”Demokratin och människovärdet” som han höll för snart 40 år sedan.
  ”Hur har samhället förändrats under dessa år? Har vi makten över våra egna liv? Hur har de ideal Palme formulerade förändrats under årens lopp? Att överklassen tagit revansch, att bankerna berikat sig och att medelklassen fått mer i plånboken kan vi läsa om i tidningarna men hur hamnade vi i en debatt om priset på en ”kiss-blöja”?” undrar Stefan Jarl. I filmen undersöker han tillsammans med Thommy Berggren, som medverkar både som sig själv och i rollen av den Girige, tidens anda tillsammans med samhällsvetare och ekonomer. 15 februari har Stefan Jarls 39:e film premiär.

14 februari går ”Drömmen om Maremma” i regi av Jannik Splidsboel upp på biograferna. En film om en plats i Italien där lokalbefolkningen säljer mark till stadsborna för att inte gå i konkurs, samtidigt som de i hemlighet har hyrt ut den omkringliggande marken till ett av världens största solpanelsföretag.
  Enligt producenten Stina Gardell kan filmens dilemma översättas till svenska förhållanden eftersom vi har liknande konflikter här, till exempel med vindkraftverk.
  – Filmen väcker en större fråga som är lika aktuell här: vem äger rätten till marken? säger Stina Gardell.
  ”Drömmen om Maremma” kommer att turnera runt (med en efterföljande debatt) till orter där likande konflikter är eller har varit aktuella.
  En annan dokumentär som också visas med efterföljande debatter är Maj Wechselmanns ”Världens säkraste kärnkraftverk?” som redan haft premiär (11 januari). Filmen ifrågasätter den rådande debatten kring kärnkraft.

Mindre politik kan man vänta i ”Fanny, Alexander och jag”. En dokumentär om en teateruppsättning. Det är Dramatens uppsättning av ”Fanny & Alexander” som skildras, men inte vad som händer när ridån går upp utan allt det arbete som skett dessförinnan.
  Stig Björkman har gjort filmen vars premiärdatum ännu inte är spikat.