– Det är rent ut sagt för djävligt. Det är ett intensivt ringande hela tiden. Folk är gråtfärdiga när de går hem, stresspåslaget är ohälsosamt både för patienter och personal, säger Kommunals skyddsombud Ann-Christin Paulsson som blir upprörd bara hon tänker på det.
  Hon berättar om gårdagskvällen då de två telefonerna på avdelningen ringde konstant från 18.45 till 21.30.
  – När man lyfter på luren hör man att någon andas, sedan lägger de på direkt, säger Ann-Christin Paulsson.

Ringandet har pågått i snart ett år. Signalerna hörs över hela avdelningen. Ofta sker det på kvällar, nätter och helger när bemanningen är låg och arbetsbelastningen är hög. I snitt kan avdelningarna tillsammans få 300 samtal per dygn. Personalen har de ringande telefonerna i fickorna när de delar mat, möter patienter. På nätterna ringer telefonerna på expeditionen och stör patienterna i rummen intill. Ann-Christin Paulsson berättar hur patienter kan komma utrusande och tro att de är jagade av polisen.
  – I går hade vi några som var jättepsykotiska, de blev ännu mer uppstressade.
  Hon berättar att många av patienterna mår väldigt dåligt och att avdelningen samtidigt har många överbeläggningar. De ständigt ringande telefonerna gör att personalen inte kan komma kontakt med läkare.
  – Vi har patienter som försökt hänga sig. Blir det en akut situation är det fara för liv.

I början av december blev personalen hotad. Strax före nio på kvällen ringde en man: ”Vet när ni går hem från arbetet och då ska jag använda kniv mot personalen.”
  Det var inte Ann-Christin Paulsson som svarade. Men hon jobbade den kvällen.
  – När vi slutade samlade vi ihop oss och gick ut på parkeringen tillsammans med en Securitas-vakt.
  Polisanmälan har gjorts och facken har tidigare tagit upp situationen med arbetsgivaren. Nu är situationen anmäld till Arbetsmiljöverket.
  – Något drastiskt måste göras. Jag hoppas att Arbetsmiljöverket går in och är tuffa mot arbetsgivaren. Folk bränner ut sig fullständigt, säger Ann-Christin Paulsson.
  Hon berättar att flera kollegor slutat på avdelningen, att det är många som tar ut ledighet eller som är sjuka.
  – Stressen påverkar immunförsvaret, jag har själv varit hemma med förkylning i två veckor.

I anmälan till Arbetsmiljöverket skriver Kommunal att arbetsmiljön är ohållbar och att patienterna blir lidande eftersom det ständiga ringandet tar tid från patientarbetet. Skyddsombudet slår fast att det är hög risk för ökad sjukfrånvaro som beror på stress och psykisk ohälsa.
  Kommunal är kritisk till arbetsgivarens agerande och att diskuterade åtgärder skjutits upp.
  Nu begär huvudskyddsombudet att polisanmälan ska göras efter varje samtal, att samtalen ska gå via växeln eller på gemensam linje, översyn av rutinerna för hur telefonnummer sprids samt stöd och hjälp ges till personalen.
  Fack och arbetsgivare ska diskutera läget nästa vecka.
  – Ingen från golvet ska vara med, det är konstigt tycker jag, säger Ann-Christin Paulsson.