För fem år sedan skärptes lagen om anställningsskydd (LAS). Deltidsanställda som anmält till sin arbetsgivare att de vill arbeta mer fick förtur till anställningar med mer tid. Under de senaste åren har Arbetsdomstolen behandlat två mål där deltidare gjort just det utan att få rätt.
  – Idag är det otroligt många som arbetar deltid. Jag skulle vilja att det fanns större rätt att kräva heltid, säger Susanne Lundberg, enhetschef för LO-TCO Rättsskydds avdelning för arbetsrätt.

I båda fallen har det handlat om personer som arbetar i butiker. Deras rätt till fler timmar har vägts mot arbetsgivarens behov. I de här fallen har arbetsgivaren menat att de måste ha personal på plats när det är flest kunder. I stället för att ge mer tid till dem som redan är anställda har arbetsgivarna i båda målen valt att ge fler deltider på drygt 75 procent.
  Arbetsdomstolen har gett dem rätt. Arbetsgivarens rätt att organisera verksamheten har bedömts som viktigare än arbetstagarens företrädesrätt till mer tid. Det finns till och med en tredje dom, där en kvinna som ville ha ökad arbetstid,  fick sin tjänst minskad med 10 timmar i veckan för att det passade arbetsgivarens bemanning bättre. Alla fallen har drivits av LO-TCO Rättsskydd för Handels räkning.
  Är företrädesrätten för tandlös?
  – Man kan inte säga att den förlorat betydelsen. Det är en bra bestämmelse som fungerar i vissa sammanhang, som när en heltid blir ledig exempelvis. Men när den ställs mot arbetsgivarens rätt att organisera sitt arbete funkar det inte, säger Susanne Lundberg.
  Borde man skärpa lagstiftningen?
  – Om man ska gå vägen över kollektivavtalen eller lagstiftning vet jag inte.

LAS om företrädesrätten

25 a § En deltidsanställd arbetstagare som har anmält till sin arbetsgivare att han eller hon vill ha en anställning med högre sysselsättningsgrad, dock högst heltid, har trots 25 § företrädesrätt till sådan anställning. Som förutsättning för företrädesrätten gäller att arbetsgivarens behov av arbetskraft tillgodoses genom att den deltidsanställde anställs med en högre sysselsättningsgrad och att den deltidsanställde har tillräckliga kvalifikationer för de nya arbetsuppgifterna.