Hur har du reagerat när du läst artiklarna?
  – För mig är det inga nyheter att de deltidsarbetande är fler, men SKL vill när de uttalar sig utåt ge sken av att det ser ut på ett annat sätt. Men det är jättebra att ni åskådliggör det här för det ger en annan bild än vad SKL vill ge.

Vad tänker du om att de timavlönade inte redovisas annars när man mäter hel- och deltid?
  – Det är för att SKL inte vill att det ska synas hur mycket visstidsanställda de har. De vill inte ta ett ordentligt ansvar för att de är så pass dåliga arbetsgivare som de är, och det framför vi ständigt. 

Hur allvarligt är det att det ser ut så här?
  – Det är oerhört allvarligt. Både för verksamhetens kvalitet, för de anställda och för statusen på jobbet. Och för kompetenstillförseln till hela branschen.

 Annelie Nordström, ordförande Kommunal.Annelie Nordström.
Foto: Tobias Holmqvist

Deltiden är utbredd i samtliga kommuner, även där det finns rätt till heltid. Hur tolkar du det?
  – Jag tycker inte man tagit steget fullt ut. Det här med rätt till heltid är oftast inte det när man tittar bakom, utan då är det önskad sysselsättningsgrad.  Det är mycket om och men som gör att det blir väldigt svårt för den som är deltidsanställd att verkligen uppnå heltid. Det är inte många som får heltid och jobba under rimliga flexibilitetskrav.

Kommunernas behov av personal är ojämnt fördelat över dygnet. Är det kanske nödvändigt med mycket deltider i äldreomsorg och skolkök?
  – Det beror i sig väldigt mycket på hur man organiserar arbetet. När jag besöker arbetsplatser ser jag en del försök till att göra något bra, men jag ser också väldigt mycket slentrian och tradition, man försöker inte att organisera det på något annat sätt.

I Västerås anser kommunens jurister att det inte går att ställa krav på rätt till heltid i upphandlingar. Hur ser du på det?
  – Jag tycker att politikerna är fega. Varför kan man inte prova att ställa de kraven rakt upp och ned och inte krångla till det så mycket.  Ställ raka krav och pröva det, för lite oväsen om det inte vinner gehör.

För fem år sedan infördes en lagparagraf i LAS som ska ge deltidsanställda rätt att få jobba mer givet vissa förutsättningar. Men tre domar i Arbetsdomstolen har fallit till arbetsgivarens fördel. 
 
Behövs det en skärpning av lagen?
  – Vad som är bästa sättet att komma till vägs ände är jättesvårt att överblicka. Jag känner att de skäl som nästan alltid anges handlar om kostnader, det är i pengarna det sitter. På något sätt måste vi visa på att man inte kan önska förbättringar när det gäller arbetsvillkor och kvalitet och samtidigt säga att den här verksamheten ska få mindre resurser. Och det är precis det man gör idag.