Hur känns det att få pris?
  – Jag har inte fattat det än. Jag är stolt! Och glad.

Vad fick du?
  – En tavla med ett träd och ett diplom. Och så äran och glädjen, förstås.

Hur jobbar du med att informera i skolorna?
  – Jag försöker bemöta ungdomarna utifrån deras livssituation i skolan. Man har rättigheter och skyldigheter i skolan också, inte bara när man börjar jobba. Det blir lättare att ta till sig när man inte har kommit i kontakt med arbetslivet.

Varför brinner du för det här?
  – Jag såg ett reportage på SVT Gävledala där de var ute i en skola och pratade om facket. Där var det en kille som sade: ”Jag visste inte att man fick vara med där”. Då ringde jag LO och sade: ”Så här ska det banne mig inte vara! Alla ska veta att de får vara med.”

Enligt motiveringen har du genomfört över 250 skolpresentationer hittills i år, hur hinner du med?
  – Det är mycket, men lärarna har bemött mig väl och bokar in mig för heldagar i aulan. Jag kör flera hela klasser varje dag, i genomsnitt blir det ungefär 40 per månad.

Hur länge fortsätter projektet?
  – I ungefär två veckor till. Sedan vet vi inte hur det blir till våren. Jag hoppas på en fortsättning, det har funkat så bra när jag har kunnat ägna mig åt det här på heltid.

Fotnot: Priset för Årets fackliga hjältedåd gick till Katja O´Janne, Hotell- och Restaurangfacket, som har jobbat med att organiserat sina arbetskamrater. Henrik Johansson från IF Metall fick också ett hederspris för sitt antirasistiska arbete.

Juryns motivering till Yvonne Sandell

”Att sprida information om facket till unga är en avgörande insats för att skapa fackets framtid. Den fackliga skolinformationen är ofta början till allt, det är där ungdomars första kontakt med facket sker. Det personliga bemötandet och glöden som måste finnas för att övertyga och inspirera är avgörande. Yvonne har genomfört över 250 skolpresentationer under 2012. Det är närmare 5000 ungdomar som mött henne i skolan och fått facklig information. Yvonne har visat att med en envishet som saknar motstycke och med ett mod som överträffar det mesta är allt möjligt och att den tvärfackliga verksamheten fungerar.”