Julie Grant, Unison.Julie Grant.
Foto: Ann-Christin Sjölander

Högt upp i Unisons byggnad, i närheten av King’s Cross i London, sitter åtta personer och tar emot samtal från medlemmar, som ibland inte ens har mat för dagen. Julie Grant har arbetat med ”There for you” – ”Till för dig” – i 29 år. En form av välgörenhet, som har funnits i hundra år. Unikt för ett fackförbund.

I början fick änkor, som förlorat sina män i kriget, bidrag, och senare även äldre kvinnor med låg pension.
  På 90-talet började facket hjälpa medlemmar med kreditkortsskulder. Nu är det ensamstående föräldrar, arbetslösa och lågavlönade.
  – På vintern klarar de inte av att betala hyran eller de höga gas- och elräkningarna. Går en spis eller tvättmaskin sönder saknar de pengar, berättar Julie Grant.

England har en tradition av välgörenhet men Julie Grant tycker att samhället borde bidra, så att människor kan leva ett liv i värdighet och inte bara hanka sig fram. Människor hamnar i en ond cirkel, när de tvingas ta dyra lån för att betala hyran.
  – Varje dag får vi samtal från någon som gråter och det har hänt att vi fått ingripa när någon hotat att ta livet av sig, säger hon.

There for you

”There for you” – ”Till för dig” – bygger på välgörenhet genom lotterier och donationer. Mest bidrar fackförbundet Unison. Även i regionerna finns anställda och 800 frivilliga. År 2011 betalades motsvarande 8 miljoner svenska kronor ut i bidrag. Unison räknar med ökat hjälpbehov på grund av regeringens åtstramningar inom den offentliga sektorn. Läs mer här.