Karl–Petter Thorwaldssons inledningstal handlade till stor del om den varselvåg som nu sveper över landet. Han uttryckte oro för den massarbetslöshet som hotar om varslen sätts i kraft.

LO har presenterat förslag på bättre arbetsförmedling, arbetsmarknadsåtgärder som omfattar fler, utbildning, subventionerade anställningar för dem som har svårt att få ett riktigt jobb och särskilda insatser för de unga.
  – Till min förvåning svarar arbetsmarknadsministern att regeringen redan genomför våra förslag. Då undrar jag vad hon gör på jobbet efter 8.30 om detta är sant, sa Karl–Petter Thorwaldsson.

Han kritiserade regeringens förslag att sänka bolagsskatten med 16 miljarder kronor.
  – Det ger inga jobb i dag. Effekten av sänkt bolagsskatt kommer först om några år. Vi behöver insatser mot arbetslösheten nu och inte 2015 eller 2016. Pengarna skulle också kunna användas till att höja taket i a–kassan, sa Karl–Petter Thorwaldsson.