Vid midnatt går startskottet för Fairtrade Challenge. I fjol deltog 400 000 personer i hela tävlingen, vinnaren bjöd på 74 000 koppar kaffe. På onsdagsmorgonen var närmare 434 000 deltagare anmälda på http://fairtradechallenge.se/.
  Kommunal ledde då och hade rapporterat att man ska bjuda drygt 63 900 personer på fika. På andra och tredje plats låg två av landets största livsmedelskedjor.

Facket bjuder i första hand på fika på arbetsplatser där det finns kommunalare. Kommunals Jenny Hammerstig Lundgren hoppas på vinst.
  Varför ska man välja Fairtrade?
  – För att det ska ge schyssta villkor där varorna produceras, det är ett sätt att garantera att de får bra lön och anställningsvillkor. Fairtrade är en slags stämpel på att de har OK villkor. Om vi tar ställning så blir vi också tydligare som organisation, att det här är våra värderingar. Det här bryr vi oss om, det här är internationell solidaritet. Det här är något där man lätt kan göra skillnad.
  Varför ska Kommunal vinna Fairtrade Challenge?
  – Det är jätteviktigt att våra förtroendevalda är ute och träffar medlemmarna i deras vardag varje dag och bedriver arbetsplatsnära fackligt arbete. Så att man är där och ser vad det är för aktuella frågor. Det kanske handlar om arbetsskor eller scheman. Därför måste vi vara ute på arbetsplatserna och vara lyhörda för vilka frågor som är viktiga för dem. Det kanske ibland är svårt för våra sektionsföreträdare att prioritera det, det här är ett sätt att göra det lite lustfullt.

Fairtrade Challenge

Fairtrade Challenge arrangeras för fjärde gången, i år den 18 oktober. Alla som bjuder på en Fairtrade-märkt produkt kan delta. Läs mer på http://fairtradechallenge.se/.