Göran arbetade inom hemtjänsten i Stockholm. En av brukarna var en äldre sängliggande kvinna vars blöjor behövde bytas och underliv tvättas. Kvinnan avskydde beröring och kunde vara våldsam med sparkar och slag.
  – Vi måste vara två i personalen för att ta hand om henne. Oftast fick jag sköta tvättandet medan min arbetskamrat stod på andra sidan sängen och höll i kvinnan som låg på sidan, berättar han.

En av hans arbetskamrater anmälde till sin chef att Göran gjort konstiga hand– och armrörelser medan han tvättade kvinnans underliv.
  Då gjorde en annan arbetskamrat en liknande anmälan, hon sade sig ha upplevt något liknande några månader tidigare.
  Göran blev med omedelbar verkan avstängd från arbetet under tiden som anmälningarna skulle utredas.
  – Att bli anklagad för sexuella övergrepp är nog det skamligaste en man kan utsättas för. Men jag är helt oskyldig och djupt tacksam över att Kommunal har trott på och stöttat mig, säger han.

Göran blev avskedad från kommunen utan att han först blev kontaktad under utredningens gång.
  – Det hela var så onödigt. Hade chefen bara pratat med mig hade vi kunnat reda ut detta på mindre än fem minuter, säger han.
  Hans facklige företrädare från Kommunal ansåg att avskedandet inte gått rätt till. Till sist hamnade tvisten i arbetsdomstolen.
  – De arbetskamrater som anmält mig tvingades då de vittnade under ed medge att den liggande kvinnans kropp skymde dem från att kunna se vad jag gjorde med mina armar, händer och fingrar, säger Göran.

Domstolen fann det uppenbart att ingen hade kunnat se det som Göran anklagades för. Avskedandet av honom ogiltigförklarades av en enig domstol.
  – Det var så skönt. Jag är stolt över mig själv för att jag orkade med denna process och jag är stolt över mitt fack som vågade och ville ställa upp för mig. Detta visar att det går att få rätt om du orkar gå till arbetsdomstolen och har ett bra fack att få stöd av, säger Göran.
  Han har räknat ut att kommunens kostnader för att köpa ut honom och för rättegångskostnader ligger på mellan 1,5 och 2 miljoner kronor.
  – Det är slöseri med skattepengar, tycker Göran.

Personalchef Ulla Cadwalader säger att kommunen anser att deras vittnen var trovärdiga även om det inte kunde bevisas att Göran hade gjort sexuella övergrepp. Därför valde kommunen att köpa ut honom.
  – Vår bedömning var att det bästa var att han inte arbetade kvar, säger hon.
  Ulla Cadwalader ser inget fel i att kommunen använder skattepengar till att köpa sig fri från en dom i arbetsdomstolen.
  – Vi måste i första hand tänka på tredje man och våra brukare, säger hon.

Fotnot: Göran heter egentligen något annat.