– Det skulle kunna vara så att alla som har rätt till inkomstförsäkringen inte ansöker om den. Det kan finnas ett mörkertal, säger Inger Hjärtström, Kommunals ombudsman.

Förra året var det 60 procent av Kommunals medlemmar, på kommun- och landstingssidan som hade inkomster över 18 700 kronor/månad, vilket är taket i a-kassan. För tre år sen var det 53 procent som slog i a-kassetaket.
  Men den inkomstförsäkring som sedan 2008 ingår i medlemsavgiften, och täcker upp för inkomsttappet upp till 80 procent vid arbetslöshet, utnyttjas inte mer i dag än när den infördes.
  I genomsnitt 2009-2011 har omkring 2 500 medlemmar varje år fått ut pengar på inkomstförsäkringen (klicka på länken till höger för att se tabell). Det är ungefär 16 procent av alla öppet arbetslösa medlemmar inskrivna på arbetsförmedlingen.

Det kan visserligen vara svårt att jämföra siffrorna eftersom det inte finns någon tidsgräns för när det går att ansöka om inkomstförsäkringen, men det borde ändå vara fler som har rätt till den, eftersom arbetslösheten har legat på ungefär samma nivå de senaste åren.
  – Det går automatiskt ut en blankett till alla arbetslösa medlemmar som slår i taket men alla kanske inte fyller i blanketten, säger Inger Hjärtström.
  Inkomstförsäkringarna har blivit allt viktigare på den svenska arbetsmarknaden. Enligt tidningen Göteborgs-Posten omfattas idag 2,5 miljoner av fackliga eller privata inkomstförsäkringar. Taket i a-kassan har inte höjts sen 2002 och endast drygt tio procent av de arbetslösa får ut 80 procent i ersättning från a-kassan vid arbetslöshet.

När Kommunal efter lite tveksamhet införde försäkringen 2008 sågs den som en tillfällig lösning. Kommunals förbundskassör Anders Bergström förklarade att vid en S-valseger 2010 skulle försäkringen förmodligen tas bort.
  – Jag hoppas fortfarande att den ska försvinna, att vi i stället får de ersättningsnivåer som behövs i a-kassan, säger Anders Bergström i dag.
  Kan medlemsavgiften komma att höjas på grund av att fler och fler har rätt till inkomstförsäkringen?
  – Vi har hittills inte höjt någon avgift på grund av inkomstförsäkringen. Och vi ser väl att vi fortsatt inom de närmsta åren kommer att kunna ha den kvar utan att avgiften ska höjas, säger Anders Bergström.
  Vad händer om arbetslösheten skulle stiga kraftigt?
  – Det får vi ta ställning till då.
  Sen 1 januari i år finns också en omställningsförsäkring på kommun- och landstingssidan vilket också kan ersätta en del av dem som skulle ha rätt till inkomstförsäkringen, säger Inger Hjärtström.

A-kassetaket

Taket i a-kassan är 680 kronor. Det ger en månadsersättning på max 14 900  kronor.
A-kassan ersätter därmed 80 procent av tidigare inkomst på högst 18 700 kronor.