I president Barack Obamas tal i natt framhöll han hur demokraterna räddat den amerikanska bilindustrin och jobben för bilbyggarna. 
  Men när Barack Obama vaknar upp idag och ska få sin frukost kommer ingen av frukostpersonalen på hotellet att vara fackansluten, den person som städar rummet (eller kanske sviten) när han reser därifrån kommer inte heller att vara det eftersom ingen personal på något hotell i staden Charlotte är med i facket.

North Carolina är nämligen en av de delstater i USA som har en så kallad ”right-to-work-law”, vilken fackföreningsrörelsen kallar ”right-to-work-for less” (rätt att arbeta respektive rätt att arbeta för mindre), vilken syftar till att starkt begränsa möjligheterna att träffa kollektivavtal. Följden är att North Carolina har den lägsta organisationsgraden i hela landet, inte ens 3 procent av löntagarna är med i en fackförening.

Att demokraterna valt att förlägga sitt konvent just till en sådan delstat har väckt irritation hos fackföreningsrörelsen. Vissa fack har gått så långt som att bojkotta hela konventet. Andra delar har valt att se valet av North Carolina som ett tillfälle att uppmärksamma människor på villkoren. Som AFSCME (som organiserar offentliganställda inom tex vård och skola). Ed Hasegawa har deltagit i konventet för AFSCME:s räkning:
  – Om republikanernas Mitt Romney blir vald så kan vi få en nationell ”rätt att arbeta för mindre”-lag och då skulle hela landet blir som North Carolina. Vi är här för att se till att han inte vinner, förklarar han på förbundets hemsida.

North Carolina är en av de viktigaste inför valet i november, eftersom den står och väger mellan demokraternas och republikanernas kandidater.
  Det amerikanska valet handlar om att vinna flest delstater, inte om att få flest röster i hela landet. När Barack Obama vann North Carolina i valet 2008 var det första gången på över 30 år som delstaten röstade fram en demokrat. Nu hoppas partiet förstås på seger på nytt.

Den stora paraplyorganisationen AFL-CIO (motsvarande LO) kommer dock inte att satsa lika mycket pengar på att få Obama vald som de gjorde inför valet 2008.
  Även om AFL-CIO:s president Richard Trumka har uttalat sitt stöd för att Barack Obama ska bli omvald för fyra nya år, har han också utmanat Obamakampanjen genom att kalla fackföreningsrörelsen för den ursprungliga gräsrotsrörelsen. De stora resurserna kommer att läggas på just gräsrotsarbete, som att knacka dörr och ringa samtal, istället för att satsa dem på konventet där redan engagerade partimedlemmar deltar.

Källor: AFL-CIO, Bureau of Labor Statistics, Huffington Post, Politico