I går inleddes Världsvattenveckan i Stockholm. Den handlar om tryggad vatten – och matförsörjning.
  – Det är bra att arrangörerna för Väldsvattenveckan i Stockholm kopplar ihop bristen på vatten i världen med att vi i västvärlden slänger ofantliga mängder mat, säger Louise Ungerth, Stockholms konsumentförening.

Vad har då maten med vatten att göra? Jo, den största delen av det vatten som vi använder finns ”gömt” i de produkter vi konsumerar.
Jordbruket står för cirka 70 procent av den globala vattenanvändningen. För att till exempel tillverka en hamburgare går det i genomsnitt åt 2 400 liter vatten under hela produktionskedjan. En kopp med kaffe slukar 140 liter vatten. Ett kilo nötkött kräver 15 000 liter vatten.
  – Slänger vi mat slänger vi också vatten, säger Louise Ungerth.

Konsumentföreningen har räknat ut att 35 procent av matavfallet i Sverige skulle kunna ätas upp i stället, om det tas hand om på rätt sätt, till exempel genom att ha ordentligt kallt i kylen, förvara maten annorlunda och planera inköpen. Det vore bättre för miljön.
  Svenska hushåll kastar 2,3 miljoner ton mat årligen.
  Men i de länder där människor hungrar går maten delvis förlorad redan när den ska produceras och transporteras. Redan i dag har länder söder om Sahara, Indien, norra Kina, Mellanöstern och Pakistan dessutom inte tillräckligt med vatten.

År 2050 beräknas vi vara nio miljarder människor på jorden jämfört med nuvarande sju miljarder. Världens matproduktion måste öka med 70 procent för att möta den ökade efterfrågan. Det frestar på vattenresurserna.
  Därför går också årets vattenpris till ett institut i Colombo i Sri Lanka, som arbetar med bättre bevattning och effektivare metoder, som minskar åtgången av vatten inom jordbruket.

Världsvattenveckan 

Varje år anordnar SIWI, Stockholm International Water Institute, en Världsvattenvecka.
I år går Stockholms vattenpris till IWMI, International Water Manegement Institute, på Sri Lanka.
Läs mer: worldwaterweek.org

Bortslängd mat

I Sverige slängs varje år mat från hushåll, restauranger och storkök. Det motsvarar ett utsläpp på nästan 2 miljoner ton växthusgaser.
Läs mer: slangintematen.se 
Källa: Livsmedelsverket