Nyheter

Facket räds ny barnskötardom

2012-08-21
Nu ska hovrätten avgöra vems felet var när en liten pojke dog av ett fallande handbollsmål. I tingsrätten dömdes den enskilde kommunalaren.
— Det vore rena katastrofen om det här skulle bli praxis. Lagen säger precis tvärtom, säger Bo Villner, jurist på LO-TCO Rättsskydd.
Läs mer

”Sent ska syndaren vakna”

2012-08-21
Regeringen missar huvudfrågan med sina förslag om hur gymnasiets vård- och omsorgsprogram ska göras mer attraktivt. Det anser Kommunals ordförande Annelie Nordström.
Läs mer

Tuffa tider för uskor i Umeå

2012-08-21
Hög arbetsbelastning har lett till massflykt av sjuksköterskor från Operationscentrum vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå. Läget var tufft för undersköterskorna redan i våras, i sommar blev det värre.
— Vi har varit underbemannade 24 av 40 dagar, säger undersköterskan Ann-Mari Lind.
Läs mer

Privata aktörer tappar mark

2012-08-21
Länge har trenden varit att allt mer av offentlig verksamhet säljs ut till privata aktörer. Men nu kan trenden ha vänt. Enligt en färsk rapport från den fackliga Europainternationalen för offentliganställda går allt mer verksamhet nu tillbaka till det offentliga.
Läs mer

Hunddagis
hotas med böter

2012-08-21
De anställda tvingades dagligen passera genom hundboxar som bara var 140 centimeter höga. Nu hotar Arbetsmiljöverket med ett vite på 25 000 kronor, rapporterar tidningen Arbetet.
Läs mer

Avtalsnyheter

Båda parter tror
på 2,6 procent

2012-08-21
På tisdagen återupptog Kommunal förhandlingarna med Vårdföretagarna om ett nytt avtal för cirka 24 600 anställda i privata vårdbolag. Både fack och arbetsgivare tror att ett nytt avtal ska vara klart innan det gamla går ut.
Läs mer

Nystart för förhandlingarna

2012-08-21
Den sista augusti löper avtalet ut för cirka 24 600 kommunalare som är anställda i privat vård och omsorg. I dag tisdag återupptas förhandlingarna efter ett sommaruppehåll.
— Vi ska göra vad vi kan för att få framgång innan avtalet går ut. Det tror jag är båda parters förhoppningar, säger Kommunals ombudsman Liza di Paolo Sandberg.
Läs mer

Bokrecension

Fladdermöss

2012-08-21
Av Bengt-Erik Engholm (text) och Jojo Falk (illustration) (Natur och Kultur)
Läs mer