Drygt 5 800 människor från Thailand har fått godkänt av Migrationsverket att plocka bär i Sverige. Förra året var de bara drygt 2 600. Nina Johansson vid Migrationsverkets arbetstillståndsenhet säger att de strängare reglerna som infördes förra året gjorde att många oseriösa företag försvann. Bland annat måste företagen ha en filial i Sverige och de måste betala garanterad minimilön oavsett tillgång på bär.
  – Förra säsongen var väldigt bra för bärplockarna från Thailand, det var mycket bär, de tjänade mycket pengar och de blev inte utnyttjade, det ryktet sprider sig och då blir det ett ökat intresse att få komma hit i år, säger Nina Johansson vid Migrationsverkets arbetstillståndsenhet.
  – För att få ta hit bärplockare ska företagen visa att de kan betala ut lönen även om det inte finns tillräckligt med bär. Alla företagare som fått ta hit bärplockare i år har visat att de kan det.

 Per Holmström.Per Holmström.
Foto: Tobias Holmqvist

Men Kommunals första vice ordförande Per Holmström är rädd att det inte kommer att finnas arbete för så många bärplockare, och att det då kan bli problem vilket det varit tidigare säsonger, med exempelvis uteblivna löner. Kommunal delar LO:s åsikt att antalet arbetstillstånd bör ges i förhållande till branschens behov. Som det ser ut idag kan hur många som helst få tillstånd, om företagen uppfyller kraven.
  – När man beslutar om arbetstillstånd bör det stämmas av mot hur mycket arbete som finns. Där skulle facket kunna vara en del och bärbranschen en annan del, säger Per Holmström.
  Såväl Per Holmström som Kommunal i Norrbotten och Västerbotten menar att de skärpta reglerna förra året har gett goda effekter för bärplockarna från Thailand.
  – Nu har man ju spelregler. Alla bärplockare här går via bemanningsföretag och har garantilön, säger Kjell-Ivan Eriksson, ombudsman i Västerbotten.

Förra året hjälpte Kommunal Västerbotten ett par bärplockare som fick problem, men det gick att lösa, säger Kjell-Ivan Eriksson. Den här säsongen är än så länge lugn, säger han. Facket har dock inte besökt arbetsplatserna än, det ska göras om ett par veckor när bärsäsongen är mer igång. De har då med sig egna tolkar och berättar om avtal och rättigheter.
  Inte heller Inga-Britt Svensson, ombudsman i Norrbotten, har sett tecken på att de thailändare som plockar bär i området skulle haft problem. Hon säger att de skärpta kraven haft en jätteeffekt.
  – Det är ingen som behöver fara hem eller som vi behöver hjälpa. De är lovade sin garantilön. Innan fanns det folk som for hem med en skuld.

Innan ansökningarna om arbetstillstånd når Migrationsverket granskas de av Kommunal. EU-medborgare behöver dock inget arbetstillstånd för att jobba i Sverige.
  Inga-Britt Svensson säger att det kan finnas europeiska bärplockare i Norrbotten, men det är svårt att veta.
  – De från EU har vi ju ingen koll på, den frågan måste tas itu med. Det är fri rörlighet sedan vi gick med i EU och det behöver regleras.
  I sommar har medier rapporterat om bulgarer som känt sig lurade och en person häktades misstänkt för människohandel. Kommunal var aldrig inblandat eftersom bulgarerna inte hade någon arbetsgivare i Sverige.

Per Holmström anser att den viktigaste frågan att lösa är att olika system gäller. Vem som helst kan plocka bär skattefritt till ett värde upp till 12 500 kronor.
  – Problemet är att uppköpare handlar både med företag som har kollektivavtal och med dem som plockar fritt.
  – Vi är för fri rörlighet men det blir bekymmer när man har olika system. Någon måste vara arbetsgivare. Det måste finnas ett system, men exakt hur det ska se ut vet vi inte.
  Per Holmström vill inte spekulera i om det är så att fler bärplockare kommer från EU-länder nu när det ställs krav på de företag som anställer från tredje land. LO:s utredare Thord Ingesson tror dock att de skärpta reglerna är orsaken till att många bulgarer kommit hit i år.
  – Det har gjort det attraktivt att rekrytera inom EU. Det blir billigare för bärföretagen eftersom de slipper betala garantilöner. Det drabbar plockarna som inte får en krona om de inte hittar några bär, säger han till tidningen Dagens ETC.

Bärplockare

Kommunal har sedan ett par år tillbaka organisations– och avtalsrätten för bärplockare.
De tuffare kraven för att få arbetstillstånd innebär att bärföretag måste kunna visa hur bärplockarna ska kunna få sin lön även vid dålig tillgång på bär.
Företagen ska ha kollektivavtal med Kommunal och lägstalönen ligger på 18 495 kronor i månaden för heltid.
Kommunal får ansökningarna om arbetstillstånd innan de går till Migrationsverket för att ha möjlighet att yttra sig om löner och villkor.
Om företagen vill förnya ansökan om att få anlita utländska bärplockare måste de kunna dokumentera tidigare utbetalda löner.
Utländska bemanningsföretag som anställer bärplockare måste ha en filial i Sverige som kan stå till svars inför myndigheter och fack.