SVAR: Havtorn är en kustnära växt och kan bli bli både tre och fyra meter hög om den får växa fritt.
  Det är alltid vanskligt att göra hårda nedskärningar, så jag rekommenderar en långsam urgallring under några års tid. Normalt växer havtorn på sandiga jordar och skickar där gärna rotskott som sedan är lätta att hugga av. De går också lätt att föröka genom frösådd. Stratifiera gärna fröna under vintern, det vill säga lägg dem i fuktig sand i kruka eller låda utomhus, så de får sig en köldknäpp. Sedan brukar de villigt gro på våren.
  I handeln finns ett antal bra namnsorter värda att satsa på. De är friska och rikbärande med hög C- vitaminhalt. För bästa pollinering är det också viktigt att man har åtminstone ett hanexemplar.
  Om du vill skapa en häck av havtorn, använd då köpta plantor som är mer enhetliga i både växt och fruktsättning. De kräver sedan inte mycket skötsel, men en årlig urgallring för att hålla sig unga och vitala. /Åke Kestner