Mitt instängda hjärta är en gåta som inte vill släppa taget. Nadia är en lärare som arbetar på samma skola som sin man. Plötsligt ställer sig hela staden mot paret utan att de förstår varför. Ett hat som leder till brutala angrepp.
  Nadias vilja att förstå vad som händer är kluven. Att förstå skulle rasera hela hennes existens. Nadia visar sig leva med en skuldkänsla så stor att hon förtränger den helt för att orka leva och streta vidare på klasstegen hon klättrar på.

Det här är en roman om det sociala spel som pågår mellan oss människor. Om ängsligheten att hitta rätt klassmarkörer, om att förneka sin bakgrund och om vad vi för vidare till våra barn.
  Marie N´Diaye är en av Frankrikes stora författare med Goncourtpriset som främsta merit. I Mitt instängda hjärta drar hon läsaren steg för steg djupare ner i Nadias självförakt och förakt för andra. Till slut är bilden tydlig och frågorna om människan som det väcker är inte bara behagliga.