Jan Björklund må kalla sig liberal, och att vara liberal är att vara kluven, men får man vara hur ologisk som helst? I sitt partiledartal i  Almedalen (som inte var fullsatt) talar han sig varm för forskning i världsklass och att Sverige ska producera egna Nobelpristagare genom förstklassig utbildning och forskning.  Han menar sig ha återinfört ordning och reda och hårdare krav i skolan.

Som utbildningsminister har han samtidigt tagit bort kravet på obligatoriska lärartimmar i gymnasieskolan och fortsatt miljardbanta universitet och högskolor:  6,7 miljarder har tagits bort från lärosätena under hans år vid makten, skriver SvD idag.  Grundutbildningen  blir allt sämre med allt färre lärarledda timmar.
Den offentliga sektorn behöver bli bättre på lönekarriär för kvinnor, säger han och pekar ut politikerstyrningen som det stora hindret. Sen pekar han med sitt eget politikerfinger och tycker till:

Undersköterskorna tjänar för bra i förhållande till sjuksköterskorna. Skillnaderna behöver och måste öka. Ingen undersköterska missunnar sjusköterskan lön för sitt jobb, men om löner ska sättas individuellt kan man inte rakt av peka ut en hel grupp som alltför högavlönad, som Björklund gör! I synnerhet inte lågavlönade undersköterskor. Om Björklund läst Medlingsinstitutets senaste rapport skulle han sett att de som höjt sina löner i offentliga sektorn är ett antal kvinnliga chefer – som gjort just den lönekarriär han menar inte finns. Medan arbetarkvinnorna står stilla – och avståndet kvinnorna emellan därmed faktiskt ökat just på det sätt Björklund menar är bra.

Det mest uppseendeväckande i Björklunds tal var förstås utspelet att taket i a-kassan ska höjas till samma som sjukförsäkringen – dvs 27 000 kronor, om bara lagen om anställningsskydd kan ändras och turordningsreglerna säljas ut.  Björklund tror på att tvångsansluta alla i försäkringen – och menar att de enda som sörjer en a-kassa som facken är med och håller i är maktlystna LO-ombudsmän. Ett grovt och tramsigt påhopp, eftersom även akademiker i Saco och tjänstemän i TCO tycker precis samma som LO. Björklund för klasskrig mot vanliga löntagare och dessutom verkar han förakta dem.

Jan Björklund är också kluven i sin relation till valfrihet. Den är viktig, men samtidigt ska skolan förstatligas. Han skyller allt ont med kommunaliseringen på Göran Perssons beslut för flera decennier sen, men snälla nån, varför har inte skolan förstatligats igen med flera borgerliga regeringar vid makten? Björklund för även ett krig mot sig själv, som del av den borgerliga alliansen. Han gör också ett nummer av att han vill återinföra miljöskatt på det farliga ämnet kadmium – vilket hade varit lätt som en plätt om han gått utanför sin regeringskrets och sökt upp oppositionen.

Björklund säger sig vara Europavän, men sprider fördomar och förakt mot greker, italienare och andra sydeuropeer som inte kan hålla ordning på ekonomin. Denna förenklade populistiska tolkning av krisens utveckling  visar att han inte ens läser sin egen tidnings ledarsida. Lite folkbildning från Peter Wolodarski eller dagens Arenas krönikör och författaren Björn Elmbrandt hade inte skadat.

Nej Björklund, du kommer inte att läsa detta, men om du vill bli respekterad ska du inte vara respektlös. Om du vill ha tillit som politiker ska du inte sprida förakt och fördomar om stora väljargrupper och fackligt aktiva. Du kallar dig socialliberal.  Dina historiska bröder och systrar skulle inte hålla med.  Det var ett nyliberalt och desperat röstfiskande tal och ett direkt angrepp på folk som har låga inkomster.