Nyheter

Introduktionsår ska ge fast jobb

2012-05-02
Jobb och lön med 75 procent av ingångslön och 25 procent utbildning i ett år för färdigutbildade undersköt­erskeelever. Sen garanteras fast jobb.
Kommunal och arbetsgivarna är överens om introduktionsanställningar. Det ska både locka folk till vården och ge arbetslösa jobb i kommunerna, är tanken.
Läs mer

”Bättre att
höja lönerna”

2012-05-02
Undersköterskeeleven Melina Sabaredzovic är mycket kritisk till Kommunals nya överenskommelse om introduktionsanställningar.
— Jättedåligt! Jag tycker inte man ska behöva gå ett lärlingsår när man är färdigutbildad. Och lönen är redan så dålig i det här jobbet.
Läs mer

Potten får vänta

2012-05-02
Privatanställda personliga assistenter får löneökningar med i genomsnitt 644 kronor och vissa förbättringar i anställningsvillkoren. Men jämställdhetspotten försvann i Kommunals avtal med Vårdföretagarna.
Läs mer

Byggnads varslar om utökad strejk

2012-05-02
Byggnads varslar om nya stridsåtgärder mot arbetsgivarsidan. Snart kan ytterligare omkring 800 medlemmar tas ut i strejk.
Läs mer

Ungas arbetsmiljö ska bli säkrare

2012-05-02
Unga skadas oftare på jobbet än äldre. Under sommaren ska Arbetsmiljöverket inspektera 825 arbetsplatser där det är vanligt att unga får sitt första jobb.
— Bristande introduktion är en vanlig orsak till olyckorna. Att man inte fått reda på vilka risker arbetet kan ha, säger arbetsmiljöinspektör Marianne von Döbeln.
Läs mer

Välfärd ska värna arbetslinjen

2012-05-01
Ingen ska behöva gå ned i arbetstid för att ta hand om anhöriga. För att arbetslinjen ska fungera måste barn- och äldreomsorgen därför stärkas. Det var ett av budskapen när Magdalena Andersson (S) premiärtalade på 1:a maj i Malmö.
Läs mer

Riksdagen säger nej till Monti ll

2012-04-30
Förslaget att begränsa strejkrätten i EU strider mot EU–rätten. Det kommer med stor sannolikhet ett enigt arbetsmarknadsutskott att besluta i riksdagen på torsdag. Monti ll som förslaget kallas faller om ytterligare åtta nationella parlament säger nej.
Läs mer

På jobbet

Mattias ständigt redo att rädda liv

2012-05-02
Larmet går och ambulanssjukvårdaren Mattias Holmqvist har bara haft tio minuter på sig att äta. Han skyndar sig till ambulansen och kollar informationen om uppdraget som visas på en skärm. Någon väntar.
Läs mer

Debatt

Det är inte vi som borde skämmas

2012-05-02
Missförhållanden finns även i den kommunala äldreomsorgen, skriver kommunalaren Gerd Jonsson.
Läs mer

Liv tycker

Löfven gick hem på Götaplatsen

2012-05-01
— Vi vill inte sänka människors pris. Vi vill höja människors värde.
S-ordförande Stefan Löfvens debut som förstamajtalande partiledare fyllde Götaplatsen i Göteborg till brädden. Och mottagandet blev varmt.
Läs mer

KomiForm

Rapport 5: ”Jag ska till gymet”

2012-05-02
Fredrika ska börja gå på gym med en kompis men känner sig svag, skriver hon i sin senaste veckorapport. Bea Ahlperby peppar och ger råd.
Läs mer