Det har gått snart ett år sedan Sylvia Lundin blev en av Gästriklands Privata Hemtjänst sex anställda. Företaget är ett av de många små företag som startat sedan rut infördes. De anställda gör i princip allt som står på skatteverkets lista över tjänster som omfattas av rutavdraget. Dagarna fylls med allt från rensning av trädgårdsland och flyttstädning till att hjälpa till med handling eller dusch hos någon som inte klarar det själv längre.
  – Jag gillar att göra olika saker och att jag oftast har samma kunder, säger Sylvia.

Ett fyrtiotal kunder är hennes. Många är äldre som hon hjälper på fasta tider och dagar.
  Tidigare arbetade Sylvia Lundin som barnskötare på en kommunal förskola. Och hon kan inte tänka sig att arbeta inom den kommunala hemtjänsten.
  – Jag skulle inte vilja ha så lite tid som de har. Vi har möjlighet att påverka tiden på ett annat sätt och mer tid att prata, säger hon.
  Flera av kunderna har kommunal hemtjänst och köper tilläggstjänster av Gästriklands Privata Hemtjänst. Camilla Andersson, som startade företaget, tror att behovet har uppstått i takt med att den kommunala hemtjänsten drabbats av neddragningar och fått trängre scheman.
  – De använder oss för att få lite guldkant på tillvaron. Hos oss kan kunden säga att ”nä, städa inte idag. Jag går hellre ut och går.” Och då gör vi det.

Än så länge arbetar företaget bara med ruttjänster, men kommer under våren också att ta steget över till att bedriva hemtjänst i Gävle kommun. Avtalen med kunderna löper på kort tid. Det ger kunden valfrihet, men har ett pris för de anställda. Än så länge har de anställda visstidsanställning och får timlön.
  – Jag har inga fasta anställningar. Försvinner fem stora kunder,  då försvinner arbetstiden, säger Camilla Andersson.
  Företaget har heller inget kollektivavtal.
  – Jag har försäkringar genom Fora i stället, men jag kanske ska skriva kollektivavtal. Jag vill göra det som är bäst för mina flickor, säger hon.
  De anställda ser timanställningen som den stora nackdelen med jobbet.
  – Jag tycker inte om det. Blir det avbokningar förlorar jag själv på det. Det blir ingen trygghet. Jag hoppas att det ska bli ändring på det nu när vi börjar med hemtjänst, säger Syliva Lundin.