Intresserad av att höra en författare berätta om sin bok? Av att tävla i poesi? Eller kanske byta ditt tummade exemplar av favoritboken till något nytt och oläst? Idag har du chansen när Världsbokdagen firas på olika sätt runt om i Sverige.

På Culturen i Västerås hålls till exempel Poetry Slam klockan 20 ikväll. På biblioteket i Rosengård i Malmö invigs serieutställningen ”Jag är inte här” av Aida Ghardagian, som har tecknat människor som bor i området.
  Det finns programpunkter för så gott som varenda ort i Sverige.
  Sedan 1995 har Världsbokdagen firats. Den infördes av Unesco och tillägnas läsandet och värnandet av upphovsrätten.

Idén att hylla läsandet kommer ursprungligen från Katalonien i Spanien där St Görans dag firats sedan början av 1900-talet genom att man ger en bok i gåva till någon man tycker om.
  Många har nappat på grundidén om att få och ge böcker. En av de städer som anordnar bokbytarträffar just i dag är Timrå, där hugade bokbytare träffas på biblioteket.

Den som blir intresserad och inspirerad av att bokbyta, men inte har möjlighet idag har alla chanser om en månad. Den 25 maj går den fjärde Stora bokbytardagen av stapeln. Läs mer på www.storabokbytardagen.se.