Seko har varslat om strejk för omkring 1 600 medlemmar anställda i telekomföretag, framför allt Telia Sonera med dotterbolag.
  – Arbetsgivaren lägger ett bud som motsvarar 2,2 procent på en tolvmånadersperiod. Det här är inte seriöst agerat av vår motpart. De mer eller mindre tvingar ut oss i konflikt, säger Sekos förbundsordförande Janne Ruden i ett pressmeddelande.

Byggnads säger upp kollektivavtalen för byggnadsplåtslageri, ventilationsarbeten och plåtbearbetning samt VVS-arbeten och kylarbeten. Samtidigt läggs ett strejkvarsel för anställda inom avtalens tillämpningsområden.
  Konflikten gäller bland annat beordrandet av dygnetruntberedskap, som Byggnads vill ha bort.
  – Det borde vara en självklarhet i dagens moderna arbetsliv för rörmokare och kylarbetare att kunna bestämma över sin egen fritid. Hur ska vi kunna uppnå jämställdhet i vårt samhälle när så många män av sin arbetsgivare fråntas möjligheten att hämta och lämna på dagis, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson i ett pressmeddelande.