Sympativarslet gäller dels Handels, dels de privatanställda personliga assistenterna där Kommunal har varslat om en nyanställningsblockad sedan tidigare. Facket riktar in sig på flygbussarna trots att bussbranschavtalet fortfarande gäller.
  ”Vi väljer att ta ut trafiken eftersom de grupper som vi varslat inte kan strejka själva. Om personliga assistenter togs ut i strejk skulle brukarna ställas inför orimliga konsekvenser. Vi måste därför låta andra viktiga grupper kämpa för de som är anställda inom personlig assistans”, skriver Kommunal i ett pressmeddelande.

Totalt berörs omkring 230 anställda på företagen FAC Flygbussarna Airport Coaches och Swebus Flygbussarna. Busslinjerna som berörs går till och från flygplatserna Arlanda, Bromma, Skavsta, Västerås, Landvetter, Göteborg City Airport och Malmö Airport.
  Med sympativarslet vill Kommunal få motparterna att acceptera lönepåslag som räknas i kronor i stället för procent, för att inte kvinnodominerade yrken ska halka efter i löneutvecklingen.

Det är fortfarande oklart om det blir någon strejk i handeln i morgon, fredag. Handels har svarat på medlarnas bud och parterna sitter i diskussioner sedan i förmiddags. Sent på eftermiddagen fanns fortfarande inget besked om de lyckas enas om ett avtal.
  Under torsdagen har även Hotell- och Restaurangfacket och Transport varslat om sympatistrejker för Handels.