1. Inför valet 2010 lovade den borgerliga alliansen i Karlstad att delade turer skulle minska, vad hände med det löftet?
  – Vi inväntar en undersökning som vård- och omsorgsförvaltningen håller på och gör så jag kan inte riktigt uttala mig.

2. Men du vet väl att delade turer har ökat i Karlstad?
  – Ja, enligt Kommunal har de ökat.

3. Finns det någon anledning att inte tro på de uppgifterna?
  – Nej, det finns det väl inte egentligen. Men samtidigt vill man ha en egen undersökning gjord. Det kan finnas områden man måste titta lite närmare på. Men vi måste jobba för att få bort delade turer helt.

 Marléne Lund-Kopparklint (M).Marléne Lund-Kopparklint.
Foto: Karlstads kommun

4. Om vi utgår från Kommunals uppgifter så har de delade turerna ökat, ni lovade att de skulle minska. Varför har ni svikit era väljare?
  – Det kan jag nog inte svara på i nuläget. Men när vi får resultatet ska vi naturligtvis titta på det. Det måste finnas en anledning till det.

5. Varför har de delade tur­erna ökat just det senaste året?
  – Vi vet inte, men det är därför vi beställt den här undersökningen och en analys där vi kan se vad det här beror på. En av förklaringarna vi har fått är att det finns personal som vill jobba delade turer för att man ska kunna vara ledig mer på helgerna. Givetvis är det så att om delade turer har ökat, så kanske vi måste dra åt det hållet att vi säger till personalen, att då kräver vi att ni jobbar varannan helg i stället.

6. Det finns varningssignaler om att delade turer och långa arbetsdagar kan leda till fler sjukskrivningar, skulle det inte vara värt att låta bemanningen kosta lite mer för att undvika en sådan utveckling?
  – Det är bara positiva effekter med att få bort delade tur­er. Det är inget vi eftersträvar för vi vet ju att det inte är bra.

7. Det finns kommuner i er närhet, till exempel Storfors, där delade turer inte existerar alls, vad gör de rätt som inte Karlstad klarar av?
  – Det är sådant vi får titta på. Sen är det dumt att jämföra en sådan liten kommun med en stor kommun som Karlstad.

8. Delade turer användes på 70-talet. Är det inte ett nederlag att det återuppstår nu långt in på 2000-talet?
  – Jo, det är klart att det är ett nederlag när man haft som målsättning att få bort det.

9. När försvinner delade turer från äldreomsorgen i Karlstad?
  – Det kan jag inte svara på. Jag kan inte ge några löften. Det finns ingen universallösning.